PRÁCE 🧰

Od lodních motorů po auta a náklaďáky: Navštívili jsme Volvo Museum v Göteborgu

27. 9. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Cestování elektromobilem Kam vyrazit elektroautem

Volvo Museum v Göteborgu možná není na automobilové mapě Evropy tak známé. Pod jeho střechou ale nejdete dokonalý průřez historií nejznámější severské značky. Na své si přijdou nejenom fanoušci automobilů, ale i příznivci nákladních aut, stavební techniky, lodních motorů nebo stíhacích letounů.

Volvo Museum Göteborg

Volvo Museum, jak zní oficiální název, najdete ve druhém největším městě Švédska, a především v domovině značky Volvo v Göteborgu. Göteborg a Volvo k sobě neoddělitelně patří už od roku 1927 a dodnes zde sídlí vedení i vývojové a designové centrum značky. Nedaleko se navíc nachází v tuto chvíli jediná výrobní linka Volva v domovském Švédsku. Samotné muzeum stojí poměrně daleko západně od centra města v přístavní části a zvenčí působí docela skromně. Nenechte se ale zmást, vícepatrová prosklená budova nabízí téměř kompletní průřez celou produkcí automobilky a k tomu přidává ještě pár bonusů.

Volvo Museum Göteborg

Návštěvníci muzea mají vymezených několik míst před muzeem, jinak se dá zaparkovat na parkovišti v přístavu. Hned za pokladnou na vás čeká první majestátní exponát v podobě meziválečného Volva PV655 ve verzi s otevřenou střechou. První část expozice muzea je ale věnována historii a současnosti Volva. Prohlédnout si tak můžete repliku tehdejší kanceláře, první modely a časovou osu historie automobilky až do dnešní doby. Vše s anglickými popisky.

V druhém patře ale začíná ta pravá automobilová krása. V několika místnostech zde postupně projdete celou historii značky, která je logicky rozdělena do meziválečné a válečné doby, poválečných padesátých a šedesátých let, bezstarostných sedmdesátek, až po nástup hranatých tvarů v osmdesátých a devadesátých letech do přelomu tisíciletí. Mezi unikáty patří třeba Volvo P1800, jež vlastnil představitel filmového Jamese Bonda Roger Moore, nebo Volvo Sport P1900, kterého se vyrobilo pouze 67 kusů.

Volvo Museum Göteborg

Kromě toho v postranních místnostech najdete expozici zaměřenou na speciální modely (vojenské, taxi, záchranářské, policejní nebo pracovní) nebo pro Volvo tolik důležitou bezpečnost. Mimochodem víte, že to bylo právě Volvo, které na konci padesátých let poprvé přišlo s dnes běžnými tříbodovými pásy, nebo že se jako první zabývalo vývojem dětských sedaček a podsedáků?

Automobilové nadšence, jako jsme my, ale budou nejvíce zajímat jiné dvě místnosti. V té první najdete sbírku silničních sportovních modelů. Vrcholem je tady model S60 v úpravě Polestar s typicky modrou barvou. Nechybí ale ani koncepty od německého úpravce Heico Sportiv v podobě sedanu S80 nebo outdoorově laděného hatchbacku C30.

Druhou, a možná ještě zajímavější místností, je exhibice věnovaná závodním speciálům na okruhové a rallyové závody. Zde jednoznačně vévodí závodní kombík Volvo 850, který v devadesátých letech celkem úspěšně závodil v britském mistrovství cesťáků BTCC a mezi závoďáky se jedná o naprostý unikát. Společnost mu však dělá o něco novější, ale neméně zajímavé Volvo S40 Racing, se kterým se švédské značce povedlo v BTCC urvat mistrovský titul.

Volvo Museum Göteborg

Podchodem pod stíhačkou SAAB 37 Viggen s proudovým motorem Volvo se dostáváme na konec automobilové expozice. Ta je zakončena dlouhou řadou konceptů Volvo z minulosti i současnosti, která nás plynule dostane o patro níž mezi lodní motory. Věděli jste, že Penta (později Volvo Penta) je dokonce starší než samotné Volvo a dodnes patří mezi hlavní hráče na trhu s lodními motory a průmyslovými generátory?

To už se ale pomalu dostáváme na konec prohlídky, která je věnována společnosti Volvo Trucks. Nákladní Volva dobře známe i od nás. Vždyť už za dob minulého režimu byl v řadách ČSAD tahač Volvo F89. V prostorách muzea se dozvíte více o začátcích náklaďáků od Volva, jejich motorech i o propojení se stavební technikou. Do kabiny jednoho tahače se dokonce můžete i posadit.

Volvo Museum Göteborg

Východ muzea je přes obchod se suvenýry a kavárnu. Zároveň je zde i dětský koutek pro malé ratolesti a vy si zatím čas můžete krátit pohledem na Volvo XC90 postavené z kostiček LEGO nebo vyzkoušením konceptu autobusu ECB. To už je z muzea opravdu vše. My jsme se do něj vydali stylově s elektrickým Volvem C40, v muzeu Volvo si ale každý najde to svoje, i když se zrovna nejedná o zarytého fanouška severské značky. Pokud se tedy pohybujete v okolí Göteborgu, návštěvu si rozhodně nenechte ujít.

Fotografie z muzea si můžete prohlédnout v rozsáhlé galerii.

Praktické informace

  • Adresa: Arendals Skans, 405 08 Göteborg, Švédsko
  • Otevírací doba: pondělí–pátek od 10h do 17h, sobota–neděle od 11h do 4h
  • Cena vstupného: dospělí 160 SEK (cca 330 Kč), senioři 65+ a studenti 100 SEK (cca 205 Kč), mládež 16–19 let 80 SEK (cca 165 Kč), děti 7–15 let 50 SEK (cca 105 Kč), děti do 6 let zdarma
  • Parkování: zdarma přímo před muzeem nebo v přístavu
  • Doba prohlídky: alespoň 1,5 hodiny

Zdroj info: Autorský text, Volvo Museum.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články