PRÁCE 🧰

Správné skladování autobaterie

21. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Péče o baterii Auto-moto baterie a nabíjení

Spousta majitelů veteránů, motocyklů nebo i jen běžných aut, která však jezdí jen přes letní sezónu, vyndává na zimu autobaterii. Její uskladnění má však svá pravidla, díky kterým je zajištěna její maximální životnost.

Jak skladovat autobaterii

Na vyndání akumulátoru z auta není nic špatného, nicméně někdy je lepší ji v autě ponechat. Důvodem jsou řídící jednotky, kterým je nejlépe, když jsou stále pod napětím, a tedy funkční. Navíc vyndáním akumulátoru z vozidla se spousta nastavení restartuje a po jeho opětovném zapojení se nastavuje znovu, což je zbytečné. Moderní vozidla jsou zkrátka stavěna na to, aby se z nich autobaterie vyndávala jenom v případě, když je třeba ji vyměnit. Při delší odstávce není nic jednoduššího než připojit udržovací nabíječku.

Jak skladovat autobaterii

Zásadním faktorem pro správné uskladnění je teplota. Elektrochemické procesy jsou na ní závislé a probíhají neustále, což způsobuje postupné samovybíjení akumulátoru. Čím nižší je teplota, tím jsou pomalejší, ale zase je dobré to nepřehnat, protože třeba teploty pod nulou nejsou to pravé ořechové zase z jiných důvodů. Optimální je 5–15 °C, ideálně tedy studená garáž nebo suchý sklep. Nikoliv však kotelna, na to pozor! Pakliže nějaké studené prostory k dispozici nemáte, není úplně na závadu ani teplota pokojová. Co se týče vlhkosti, tak koupelna není optimální, lepší jsou prostory suché a nepříliš prašné. Obojí akumulátorům nesvědčí. Po celou dobu by měla být baterie mimochodem póly nahoru. AGM nebo GEL bateriím zase tolik nevadí, když nejsou úplně vzpřímeně, ale pro dlouhodobé uskladnění je tato poloha nejlepší.

Nabíjejte

Zapomenout na půl roku na autobaterii jí úplně neprospěje. Lepší je, ji alespoň jednou za dva měsíce nabít do plna. Za ideální stav se dá považovat nabití a poté přepnutí nabíječky do udržovacího režimu. Většina inteligentních nabíječek se přepne do „udržováku“ sama, pokud neproběhne po nabití odpojení od akumulátoru. Nezapomeňte, že je potřeba, aby byl prostor odvětrávaný.

Čistota je základ

Po odpojení autobaterie je nejlepší ji pokud možno očistit od nečistot a mastnoty. Zejména pak póly, které mohou být pokryté oxidací. Zamaštěné tělo akumulátoru je nejlepší cestou pro bludné proudy, což bohužel není jen mýtus, ale lze naměřit klidně napětí 3–5 V. Mastnoty a koroze je tedy třeba se zbavit, póly někdo maže vazelínou, z naší zkušenosti je lepší je nechat suché a ničím je nemastit. Vazelína nebo jiné mazivo na sebe akorát chytá špínu a prach. Výhodnější je póly jen očistit ocelovým kartáčem.

Připojení autobaterie

Při opětovném zapojení akumulátoru do elektrosoustavy vozu se řiďte primárně návodem. Obecně se však připojuje napřed kladný pól, potom teprve záporný. Nedivte se, když bude autu třeba kolísat volnoběh nebo se bude chovat nějak jinak nestandardně. Řídící jednotka si musí vše znovu nakalibrovat, což chvíli zabere. U novějších aut může první dny zdánlivě nefungovat stop-start systém. To si auto potřebuje akumulátor „osahat“ a zjistit si jeho přibližnou kondici.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články