PRÁCE 🧰

VIDEO: Skladování baterie

24. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Péče o baterii Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

Ohledně toho, jak autobaterii skladovat se někdy názory různí. Jak se tedy vyhnout omylům, které mohou akumulátoru spíše ublížit?

Skladování baterie

Nejlépe neskladovat 

Je-li to jen trochu možné, skladování autobaterie se vyhněte. Kupovat si akumulátor do zásoby je nesmysl, protože chemická reakce uvnitř probíhá neustále a nelze ji zastavit (teoreticky by to šlo podchlazením na extrémně nízkou teplotu). Postupně se tak každá baterie časem vybije. Některé druhy rychleji, jiným to trvá déle, ale jednoho dne se to zkrátka stane.

Samovybíjení by nebyl až takový problém, kdyby při tom nedocházelo k některým negativním jevům, které autobaterii poškozují. Tím nejzásadnějším je asi sulfatace elektrod - při vybíjení se postupně aktivní hmota pokrývá sulfátem. Ten po čase začne tvrdnout a tvořit krystalky, které je prakticky nemožné v domácích podmínkách odstranit. Sulfatace vlastnosti autobaterie zhoršuje a rapidně snižuje její životnost.

Jak na skladování baterie?

Když už tedy musíte autobaterii nějak skladovat, dejte ji nejlépe do chladné a uzavřené místnosti. Proč chlad? Protože s klesající teplotou se zpomaluje i ta neustále probíhající chemická reakce. Optimálním místem pro uložení autobaterie je třeba nevytápěná garáž, kde je teplota nad pět stupňů. Pozor na sklepy a podobná místa, kde se drží vlhkost - ta akumulátoru neprospívá.

Spousta baterií končí v kotelnách rodinných domů, kde slouží jako záložní zdroj pro oběhové čerpadlo vytápění. Popravdě není moc horších míst, kam lze baterii odložit, protože teplo je to, co způsobuje u akumulátorů velmi rychlé opotřebení a snížení životnosti.

Uložení by mělo předcházet dobití do plného stavu a cca po dvou měsících je dobré alespoň zkontrolovat napětí, ideálně znovu dobít. Řešením, které se dá označit za vůbec nejlepší, je trvalé připojení odloženého akumulátoru na nabíječku, která má "udržovací režim". To zajistí, že bude baterie neustále do plna dobitá a její životnost se tím prodlouží.

Jak správně skladovat autobaterie?

Zdroj info: Project autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Redakce.

Podobné články