PRÁCE 🧰

První jízda elektromobilem - na co se připravit?

22. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Základní info k elektromobilům

Ať už elektromobily máte rádi, nebo je nesnášíte, určitě stojí za to si jízdu s autem na baterky vyzkoušet. I zarytí odpůrci možná nakonec uznají, že to má něco do sebe.

První jízda elektromobilem - na co se připravit?

Vyberte si to správné auto

Předpokládáme, že si nebudete chtít bez vyzkoušení auto hned kupovat, takže si ho pravděpodobně někde půjčíte. Máme pro vás dobrý tip - zkuste oslovit přímo dealera nebo automobilku. Velmi často jsou schopni poskytnout vám zdarma elektrické auto třeba na víkend, abyste měli čas si všechno pěkně v klidu otestovat.

Samozřejmě je dobré si říct, co chcete. Někdo nevytáhne paty z města a stačí mu malé, obratné elektrické autíčko s nižším dojezdem a tím pádem i cenovkou. Spousta lidí by se ale ráda pustila i na delší cestu, pro ty je tu třeba Audi e-tron, ale třeba taky Škoda Enyaq - větší a komfortnější auta s lepším dojezdem.

Nebojte se

Pro první jízdu máme tedy auto vybrané. Dobrou zprávou je, že nemusíte mít obavy, že byste to neuměli řídit. Jediný rozdíl ve startovací proceduře je ten, že neslyšíte zvukovou kulisu nastartovaného motoru. Jinak je to víceméně to samé. Opravdový rozdíl poznáte až po rozjezdu - všechno se odehrává hned. Elektromobily nemají žádnou znatelnou prodlevu mezi okamžikem, kdy řidič stlačí plynový pedál a zrychlením. Nečeká se na automatickou převodovku, až si zařadí, nečeká se na turbo, prostě zrychlení se odehraje v ten okamžik, kdy si ho vyžádáte.

Ohlušující ticho

Velká spousta lidí, kteří se svezou elektroautem, si strašně pochvaluje to neskutečné ticho. U těch lepších elektroaut, která jsou dobře odhlučněná, je rozdíl oproti spalovákům extrémní. Můžete se se spolujezdcem bavit prakticky šeptem a krom odvalujících se kol uslyšíte jen velmi vzdálené hučení elektromotoru ne nepodobné zvukům vesmírných lodí ze sci-fi filmů.

Na dálnici už se obvykle projeví aerodynamické hluky a svištění například zrcátek, ale v městském prostředí je tohle ticho neuvěřitelně znát. Na člověka pak jízda působí mnohem pohodovějším dojmem.

Vyzkoušejte si akceleraci

Tohle už jsme nakousli - všechno se děje hned a když je potřeba, tak i velmi rychle. Pokud nepojedete ve vyloženě rozpočtovém elektromobilu, jako je třeba Dacia Spring (nic proti ní, ale její dynamika opravdu není oslnivá), přijdete brzy na to, že není problém vyrazit z křižovatky jako první. Ano, velká spousta docela obyčejných elektrických aut má hodnoty zrychlení typické spíš pro sportovní auta.

Nezapomeňte nabíjet

K elektromobilitě samozřejmě patří i dobíjení. Vyzkoušejte si i to, jinak to není plnohodnotná zkušenost. Podívejte se, kde jsou v okolí nejbližší nabíjecí stanice a klidně si tam zajeďte. Dost možná budete mít smůlu a nabíječka bude obsazená, možná zrovna nebude fungovat. I to k elektrickým autům patří. A velmi pravděpodobně si budete muset poradit s celým procesem registrace a platby, klidně i několikrát, protože poskytovatel samozřejmě není jen jeden. Určitě nezapomeňte vyzkoušet i nabíjení z domácí zásuvky. Tady malá rada - neměli byste využívat prodlužovací kabel a pokud musíte, tak jen opravdu kvalitní. Nabíječka to pozná a velmi snadno může nabíjení odmítnout. V horším případě kabel třeba na popáté akceptuje, ale ten se bude nebezpečně hřát.

Nabíječka elektromobilů ČEZ

Dobře plánujte

Další „radost“ jsou delší trasy. Ty obecně elektroautům nedělají moc dobře, protože se většinou jede vyšší rychlostí a třeba po dálnici. Tam se baterka vybije o poznání rychleji než v městském provozu. Je proto lepší si dopředu trochu naplánovat trasu i s nabíjením. Jsou auta, která to zvládají sama, ale u některých se musíte spolehnout spíše na své plánovací schopnosti. Opět poradíme fintu, zkuste ABRP, ten to zvládne velmi přesně naplánovat za vás.

Zdroj info: Zkušenosti autora.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články