PRÁCE 🧰

Cenově dostupná elektrická auta

27. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Výběr elektrického auta Koupě elektroauta podle ceny

Zásadním problémem elektromobilů je jejich cena. V podstatě za to, za co si koupíte docela solidně vybavené rodinné auto se spalovákem, pořídíte ten úplně nejlevnější elektromobil. I tak může ale samozřejmě někomu takové auto dávat smysl. Podívali jsme se na to podrobněji.

Dacia Spring

Do města

Dacia Spring

Rumunská automobilka je vyhlášená tím, že umí vyrobit opravdu levné, ale zároveň i velmi solidní auto. Pustila se s tímto úmyslem i na pole elektromobility a výsledkem je Spring. Pozor, tohle auto je opravdu malé! Ano, na zadních sedačkách svezete menší děti, ale celková stavba vozu je velmi útlá a řidič je prakticky neustále v kontaktu se spolujezdcem. Na druhou stranu je to auto plné levných, ale velmi jednoduchých řešení, které nebude servisně drahé. Za základ dáte 470 tisíc korun a popravdě to třeba jako městské autíčko nemusí být špatné.

Smart EQ fortwo

Další vyloženě „levná“ varianta, která ale od uvedení Dacie Spring nedává popravdě moc smysl. Za necelých 600 tisíc korun dostanete méně sedadel, menší dojezd a reálně pravděpodobně i vyšší servisní náklady. Na druhou stranu zaparkujete opravdu skoro všude a Smart vám dodá i o něco více stylu, než Dacia.

Smart EQ fortwo

Na delší cesty

Hyundai Kona

Jestli toužíte po delších cestách s elektromobilem, pak můžeme jednoznačně doporučit Hyundai Kona. Tohle auto vyniká efektivitou a reálně dokáže ujet hravě i přes 400 kilometrů. Tedy pokud si připlatíte za větší akumulátor, což je možné od výbavového stupně Style. Pak vyjde tenhle elektromobil na 1 149 000 korun, což pravda není málo, na druhou stranu víme, že v autosalonech umí jít s cenou u těchto aut dost dolů.

Hyundai Kona Electric

V našem testu Hyundai Kona nezklamala ani v zimě, kdy jsme nepozorovali nutnost se nějak zásadně omezovat. Naopak, 380 kilometrů po cestách ze Středočeského kraje do Orlických hor a zpět zvládla bravurně a s rezervou.

Zdroj info: Dacia, Smart, Hyundai.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články