PRÁCE 🧰

Příprava na cestu autem do Itálie (2022)

20. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování Cesta do Itálie Příprava na cestu do Itálie

Itálie patří mezi nejoblíbenější destinace při cestování autem a je to velice dobrá volba. Pojďme si říct, jak se připravit na cestu autem do Itálie.

Jak se připravit na cestu do Itálie

Dovolená Itálie Bibione

Mezi nejoblíbenější destinace v Itálii pro české turisty je oblast Bibione. Z Prahy můžete zvolit dvě nejpohodlnější cesty. Jedna cesta vede přes České Budějovice - Linec - Salzburg - Villach - Bibione. Tato trasa autem do Itálie zabere zhruba 9 hodin jízdy. Druhá trasa vede přes Brno - Vídeň - Štýrský Hradec - Villach - Bibione a zabere zhruba 10 hodin. Samozřejmě je důležité si na dlouhé cestě dávat přestávky.

Dopravní předpisy v Itálii

Dopravní předpisy v Itálii jsou velice podobné jako v České republice.

Maximální dovolená rychlost v Itálii

  • Město: 50 km/h
  • Dálnice: 130 km/h
  • Mimo město: 90 km/h

Předpisy v Itálii

  • Reflexní vesty, lékárnička a trojúhelník
  • Přes den můžete svítit denním svícením (v tunelu pouze potkávacími světly)
  • Tolerance alkoholu u řidičů je zde 0,5 promile, ale pouze s více jak 3letou praxí
  • Použití bezpečnostních pásů
Tip redakce: Buďte na svoji cestu do Itálie připraveni se vším všudy a sjednejte si cestovní pojištění. Ochrání vás na cestách a nepřekvapí vás tak žádná nečekaná událost. Nabídky pojišťoven za vás porovná snadno a rychle kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Itálie online

Poplatky na cestě do Itálie autem

V České republice musíte mít dálniční známku, kterou lze zakoupit online.

Rakousko:

V Rakousko si také budete muset zakoupit dálniční známku 10denní ( 9,60 eur ) a nebo dvouměsíční ( 26,80 eur ). Zakoupíte ji na čerpacích stanicích nebo hraničních přechodech. Jsou zde zpoplatněné i některé tunely. Cena paliva v Rakousku je za litr benzínu 51,50 korun a litr nafty 51,10 korun.

Itálie:

Při cestování autem v Itálii nemusíte řešit dálniční známky, ale mýtné brány. Každý zpoplatněný úsek dálnice v Itálii má mýtnou bránu. Stačí si vzít lístek a zaplatíte na sjezdu z dálnice nebo na konci úseku. Poplatek, který zaplatíte je zhruba 9 eur na 100 kilometrů. Cena paliva se zde oproti Rakousku moc neliší. Na dálnicích v Itálii ušetříte zhruba 2 koruny na litr paliva.

V poslední řadě je důležité si před cestou do Itálie zkontrolovat stav vozu. Je důležité, zda jsou správně nahuštěné pneumatiky nebo zda se v autě nachází povinná výbava.

Na co nezapomenout: Stoprocentní příprava je základ každé poklidné dovolené. Proto si na cestu do zahraničí přibalte i připojištění, které vás i váš vůz ochrání před nepříjemnými riziky, jež vás mohou překvapit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Kurzy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články