PRÁCE 🧰

Nabíječka na motorku - podle čeho byste měli vybírat

24. 4. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Základní info k nabíjení Auto-moto baterie a nabíjení

Čas od času je nutné nabít baterii i na jednostopém stroji. K tomu potřebujete samozřejmě nabíječku, jakou ale vybrat, postačí ta co už máte doma?

V ideálním světě byste měli vlastnit takovou nabíječku, která nabije jak automobil, tak i motocykl. Zbytečné kupovat dvě, neboť se stačí podívat na stránky některých obchodů a hned uvidíte, že se nejedná o lacinou záležitost. Sice ano, můžete koupit i levnější, ale pak hrozí, že vám nevydrží tak dlouho nebo bude při procesu stávkovat. Čínské a podobné eshopy bychom zavrhli okamžitě.

Na co si dát pozor

Pro účely nabíjení se hodí mít garáž nebo prostor, kde lze nechat baterii mimo stroj uloženou. U nevytápěných prostor jako je třeba právě ta garáž si dejte pozor na teplotu, kterou přístroj snese. Což není až takový problém, protože některé jsou sestavovány až do extrémních mrazů jako je třeba mínus 30. Mít kde odložit baterii je výhoda, například když je motorka zazimovaná, doporučuje se z ní baterii vyndat a zároveň ji jednou až dvakrát za zimu dobít. Ale existují i tzv. "udržovací" režimy. To znamená, že je po celou dobu baterie připojená na nabíječku a podle potřeby ji dobíjí. Což na ulici je docela neproveditelné. Ale rozhodně je to jeden z faktorů, který bychom přidali na seznam pro a proti.

Nabíječky baterií Electromem

Jak jistě ale víte, baterie na motorky jsou méně kapacitní než ty na osobní vozy. Proto se hodí mít takovou nabíječku, která sama pozná, jestli jde o malou nebo velkou motobaterii a podle toho ji začne nabíjet. Jedna z cenově dostupných nabíječek je například CTEK MXS 5.0, která má právě tu inteligenci poznat, co a jak má nabíjet. Ta je mimo jiné doporučovaná mnoha uživateli na diskuzních fórech. Zejména proto, že umí oživit i totálně vymlácený akumulátor, zatímco konkurenční Bosch s tím má už trošku problém (záleží ale na typu modelu).

Vybírejte podle typu baterie

Vždy byste se ale také měli orientovat podle toho, jakou baterii máte v motorce. Nejběžnější jsou ty olověné, které naleznete i v autech, ale logicky vůči motocyklu s jinou kapacitou. Ty se zpravidla nabíjí nižším proudem. Pokud tedy koupíte kvalitní nabíječku, tak jak již bylo řečeno výše, sama si pozná, jakým proudem nabíjet.

Setkat se ale můžete i s AGM (Absorbed Glass Matt) baterie, které by se měly nabíjet ještě nižším proudem než ty olovněné. Zároveň ale mají dvakrát větší životnost než jiné baterie. A pak jsou samozřejmě gelové baterie, které jsou ale také nejdražší a většinou se používat v top modelech motorek. Tyto baterie je potřeba nabíjet už lepšími a kvalitnějšími nabíječkami, u kterých se dá nastavit i volba nabíjení gelové baterie. Při výběru moto nabíječky se tedy řiďte primárně tím, jakou baterii máte a poté ostatními faktory. Ne všechny nabíječky totiž zvládnout jak olověné, tak zároveň ty gelové akumulátory.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články