PRÁCE 🧰

Parametry pro nákup nabíječky

24. 12. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Externí nabíjení Auto-moto baterie a nabíjení

Nabíječka autobaterií je fajn věc. Při pravidelném dobíjení umí prodloužit život akumulátoru i o pár let. A koupit tu správnou není zas taková věda.

Parametry pro nákup nabíječky

Nejdůležitějším parametrem je druh baterií, které bude nabíječka dobíjet. To se dá vyřešit jednoduše - koupě inteligentní nabíječky, která umí všechny dnes používané varianty. To znamená jak klasické olověné baterie se zaplavenými elektrodami, tak i třeba AGM. Moderní nabíječky jsou vybaveny mikroprocesorem a umí si samy leccos zjistit a proměřit. Lepší přístroje zvládnou probudit k životu i napůl mrtvou baterii, která má napětí třeba pod 8 V, umí přizpůsobit napětí venkovní teplotě a podobně. Pokud tedy vyloženě z nějakého zvláštního důvodu nechcete nabíječku automatickou, asi nemá smysl o ní uvažovat.

Jak velký akumulátor budete nabíjet?

Při výběru konkrétní nabíječky se řiďte především tím, pro jak velké baterie je určena. Většina výrobců dělá takové přístroje, aby uměly nabít většinu používaných kapacit v osobních autech, obvykle je tedy někde na obalu uvedeno něco jako "pro baterie do 120 Ah". Neznamená to, že větší akumulátory s tím nabít nepůjdou, ale potrvá to déle. Ve vyšších cenových hladinách pak najdete i výkonnější nabíječky pro baterie kamionů a podobně.

Co dál chtít?

Lepší výrobky umí třeba pomoci se stratifikovaným elektrolytem, případně desulfatovat elektrody. Často to slibují i levnější kousky, ale reálně to neumí a jedná se spíše o marketing. Prakticky všechny nabíječky zvládnou trvale připojenou baterii udržovat plně nabitou, což se je fajn třeba u na delší dobu odstavovaného auta. Hodí se i voděodolnost, která zaručí, že déšť nebo ranní rosa nepoškodí elektroniku. No a v neposlední řadě funguje i jméno značky. Špičku představuje CTEK, špatný není ani Bosch nebo NOCO.

Zdroj info: Autoaku, web.
Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články