PRÁCE 🧰

Míchání chladicí kapaliny (s destilkou)

1. 9. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat chladicí kapalinu Vše o chladicí kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Při doplňování nebo výměně chladicí kapaliny byste měli být obezřetní. Je třeba zvolit tu, která bude vašemu vozu vyhovovat. Navíc ve většině případů není vhodné ji míchat s žádnou další tekutinou. Pár výjimek ale existuje, pojďme se na ně podívat.

Míchání chladicí kapaliny (s destilkou)

Hlavním úkolem chladicí kapaliny je odvod tepla, které se vytváří činností motoru, pryč, aby nedocházelo k jeho přehřívání. Teplo je prostřednictvím tekutiny vedeno do chladiče, kde se proudícím vzduchem ochladí a může dál cirkulovat. Tento proces je třeba udržovat i v případě, že okolní teploty klesnou pod bod mrazu. Není tedy chtěné, aby tekutina v zimním počasí zamrzla. V pevném skupenství by nejen nemohla proudit, ale zároveň by mohla roztrhnout některé části chladicí soustavy nebo motoru.

Další důležitou funkcí chladicí kapaliny je péče o jednotlivé části chladiče i motoru. Je třeba vybrat takovou směs, která bude nejen předcházet korodování a oxidování kovových a hliníkových částí, ale bude také působit preventivně proti křehnutí a praskání gumových a plastových součástek.

Míchání chladicí kapaliny

Chladicí kapalinu je třeba čas od času doplňovat. Pokud neplánujete vyměnit celý obsah chladiče, měli byste si dávat pozor na mísitelnost a dolívat pouze ten typ, který už v potrubí je. Případně můžete přidat i kompatibilní kapalinu. Tou může být pro chladicí kapaliny typu G11, G12 nebo G12+ druh G13, který představuje nejmodernější a nejuniverzálnější model.

Další povolené míchání chladicí kapaliny je s destilovanou vodou. Některé produkty se prodávají jako koncentráty, které je před použití potřeba naředit s destilkou v doporučeném poměru. Ten se může pro letní a zimní období lehce lišit. Proto při ředění vždy postupujte podle instrukcí od výrobce.

Destilovanou vodu můžete využít i při poklesu hladiny chladicí kapaliny. Obzvláště pokud nemáte po ruce vhodnou směs, je destilka tou nejlepší volbou. Pokud ale takto doplňujete tekutinu častěji, je třeba sem tam změřit její hustotu pomocí refraktometru nebo hustoměru a zkontrolovat, jestli stále má všechny požadované vlastnosti.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články