PRÁCE 🧰

Co dělat, když vám zamrzne voda v chladiči

23. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat chladicí kapalinu Problémy (chladicí kapalina) Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Námraza už skoro každé ráno pokrývá skla našich aut. Kromě námrazy však může zmrznout také voda v chladiči. Jak ji rozmrazit a co hrozí v případě, že ji necháte dlouho v pevném skupenství?

Co dělat, když vám zamrzne voda v chladiči

Pokud v chladiči zamrzne voda, rozhodně se nedoporučuje ji nechávat tak, „dokud nerozmrzne“. Voda v chladiči by se měla co nejdřív rozmrazit, aby nedošlo k poškození samotného chladiče. Voda se při změně na pevné skupenství rozpíná, proto by mohla chladič poškodit.

Zamrzlý chladič odborníci z auto fór doporučují buď odmontovat a dát do tepla. Přičemž chladič rozmrzne, nechá se propláchnout, zpátky namontuje a naplní se nemrznoucí směsí. To je však poměrně složitá akce, která se málokomu bude chtít podstupovat. Další komentující radí polívat chladič, vodní pumpu i hadice ke chladiči horkou vodou. Po částečném rozmrazení prý stačí postupně chladič ohřívat nastartovaným motorem, Po ujištění, že je chladič celý rozmrznutý je vhodné vypustit všechnu vodu a nejlépe celý systém chladiče propláchnout, a nakonec dolít nemrznoucí směs.

Co se může stát?

Zamrzlá chladicí kapalina necirkuluje a tím může začít, lidově řečeno „vařit“. To se stane především v případě, pokud je vodní pumpa poháněná klínovým řemenem.  V tom horším případě, když je vodní pumpa poháněná rozvodovým řemenem, může dojít k přetrhnutí a k zastavení celého motoru. Rozhodně proto zamrzlou vodu v chladiči nepodceňujte. Může se vám to nepěkně vymstít.

Nejšetrnějším způsobem, jak vodu z chladiče rozmrazit je dostat auto do tepla. Nejlépe do vytopené garáže. Zamrzání chladicí kapaliny můžete předejít jednoduše parkováním v místech, kde se teploty pohybují nad nulou anebo dolíváním nemrznoucí kapaliny v dostatečném poměru. Drobné netěsnosti chladiče lze operativně „opravit“ speciálními kapkami, nebo práškem. Pokud ale chladič stále netěsní, je vhodné pořídit nový.

Zdroj info: Renault Club, Rozhlas.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články