PRÁCE 🧰

Jakou chladicí kapalinu do motoru auta

14. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat chladicí kapalinu Vše o chladicí kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Chladicí kapalina je jedním z nepostradatelných doplňků vozu. Aby ale mohla plnit veškeré své funkce, je třeba zvolit takovou, která bude plně kompatibilní s automobilem.

Jakou chladicí kapalinu

Jak funguje chladicí kapalina

Hlavním úkolem chladicí kapaliny je odvod nadměrného tepla od motoru. Směs přebere teplo vytvořené motorem a odvede ho do chladicí soustavy. Tam se působením proudícího vzduchu opět ochladí. Tímto způsobem tekutina neustále cirkuluje a umožňuje tak bezproblémový chod motoru. Díky udržování ideální teploty také předchází rychlému opotřebení motoru a jeho částí.

Aby chladicí kapalina mohla fungovat jak má, je potřeba aby nezamrzala ani v situaci, kdy okolní teplota klesne pod 0 °C. Díky tomu může efektivně ochlazovat motor a zároveň ho nepoškodí. Dobrá chladicí směs chrání jednotlivé části sestavy i hlouběji. Její složení působí jako prevence koroze a oxidace. Zároveň chrání plastové a gumové části před křehnutím a popraskáním.

Jakou chladicí kapalinu

Existuje několik druhů chladicích kapalin. Většinu z nich nelze mezi sebou kombinovat. Proto byste vždy měli vybrat chladicí kapalinu, kterou v autě již máte nebo takovou, která je pro váš vůz vhodná. Nicméně pokud zvolíte jiný druh směsi, je třeba původní náplň z chladiče vypustit, vypláchnout ho a teprve pak dolít novou kapalinu. Pokud si nejste jistí, jaký fridex do auta nalít, podívejte se do návodu nebo se poraďte v autorizovaném servisu.

Chladicí kapaliny se dělí do několika kategorií. Značí se kombinací písmene a číslice. Na trhu najdete aktuálně tyto druhy:

  • G10 – chladicí kapalina žluté barvy, která je vhodná pro použití ve starších vozech, jejichž motory neobsahují hliník.
  • G11 – modro-zelená chladicí kapalina, která je již vhodná pro použití v motorech z hliníku.
  • G12 – červená chladicí kapalina, která díky svému složení chrání nejen kovové části motoru, ale i plastové a gumové součástky.
  • G12+ – kapalina, která má podobné vlastnosti jako typ G12.
  • G13 – nejmodernější typ chladicí kapaliny, který má růžovo-fialovou barvu. Nejefektivněji chrání všechny části motoru. Je také možné ji kombinovat s předchozími druhy směsí.

Pokud nevíte, kde koupit vybranou chladicí kapalinu, tak stačí, když se rozhlédnete v motoristických obchodech nebo na benzínových stanicích, nebo se zeptáte obsluhy. Ta vám jistě poradí, po kterém balení sáhnout.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články