PRÁCE 🧰

Jak přidělat střešní box: Tipy a rady

23. 7. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Všichni to známe - naložili jste na dovolenou do auta všechno včetně málem kuchyňského dřezu a teď, bez ohledu na to, kolikrát svůj kufr přebalíte nebo přeskládáte, stále nevidíte ze zadního okna a cestující na zadních sedačkách se nemohou ani hnout. Máte dvě možnosti: koupit větší vozidlo nebo investovat do střešního boxu. Nákup střešního boxu je samozřejmě jednodušší - a mnohem levnější.

Jak přidělat střešní box

Co je střešní box

Střešní box je srovnatelný s velkým kufrem, který je bezpečně připevněn k systému střešního nosiče na střeše vozu.

Je potřeba střešního nosiče pro střešní box?

Abyste mohli na svůj vůz namontovat střešní box, musíte nejprve připevnit systém střešního nosiče, na který se box uzamkne. Pokud se na autě nachází střešní nosič, máte o jeden problém míň. Pokud se vaše auto standardně nedodává se střešními nosiči, můžete si objednat sadu a nechat si ji nainstalovat, abyste mohli střešní box bezpečně namontovat.

Střešní boxy jsou jedním z nejpohodlnějších způsobů uložení zavazadel, když jste na silnici, a pojmou docela dost nákladu. Pokud jsou však nainstalovány nesprávně, mohou způsobit poškození vašeho vozidla a vaše věci pravděpodobně skončí roztroušené po dálnici. 

Instalace boxu je dostatečně jednoduchá, ale před nasazením střešního boxu na auto je třeba vzít v úvahu několik důležitých věcí, například nosnost střešního boxu

Jak vybrat střešní box

Nenechte se zlákat k nákupu nejlevnějších doplňků, pokud jde o střešní nosiče. Dbejte na výběr kvalitních nosičů, které lze použít pro konkrétní značku a model vašeho vozidla. Pokud tomu tak nebude, bude všechno proti vám. Musíte najít ty správné tyče, které bezpečně pasují přímo k vašemu vozu.

Kvalita a materiál - jak to u mnoha produktů často bývá, čím více zaplatíte, tím lepší bude střešní box. Levnější možnosti mohou být vyrobeny z tenčího, křehčího plastu, což může způsobit vibrace boxu ve větru. Takové střešní boxy také nemusí tolik vydržet. Dražší střešní boxy jsou vyráběny z tlustších kvalitnějších plastů.

Důležitým faktorem pro výběr střešního boxu je také typ otevírání - některé boxy se otevírají pouze z boku, zatímco jiné mají systém se dvěma závěsy, takže ke svým předmětům máte přístup z obou stran vozu. To druhé je samozřejmě mnohem pohodlnější.

Před instalací byste měli vždy pečlivě prostudovat návod k použití pro vaše auto, střešní box a střešní nosiče a pokud si stále nejste jisti, obraťte se na výrobce svých produktů. 

Kapacita střešního boxu

Na trhu je mnoho střešních boxů o objemu od 250 litrů do 600 litrů. Čím je však box vyšší, tím větší je odpor větru při jízdě. Šířka a délka jsou tedy důležitějšími činiteli užitečnosti střešního boxu než výšky. Zvažte, k čemu střešní box budete používat. Pokud plánujete v budoucnu několik dvoutýdenních cest po silnici, pak je dobrý nápad větší box. O víkendech venku může stačit střešní box s menší kapacitou.

Instalace střešního boxu, na co si dát pozor?

Když připevňujete střešní box ke střešním nosičům, měli byste dávat pozor, jak pevně jsou přišroubovány. Pokud jsou příliš volné, mohou se posouvat a táhnout s nimi i střešní box. Pokud jsou příliš těsné, mohou poškodit nosiče i střešní box

Uchycení střešního boxu pomocí šroubů

Tento typ uchycení používá šrouby ve tvaru U, které zapadají kolem průřezu střešního nosiče. Uvnitř střešního boxu jsou šroubovací uzávěry, které zajišťují celou soupravu na místě. Střešní boxy, které používají šrouby ve tvaru písmene U, jsou kompatibilní se většinou střešních nosičů. Instalace systému se šrouby trvá přibližně 10 minut.

Uchycení střešního boxu pomocí nacvaknutí

Tento typ uchycení používá příchytky na střešních nosičích, které se jednoduše zacvaknou do střešního boxu a drží. Instalace trvá asi pět minut.

Jaká je nejlepší pozice pro střešní box na autě?

Rozložte váhu co nejrovnoměrněji, aby nedocházelo k problémům s hmotností v horní části vozidla. Pokud je objem příliš vpředu nebo výrazněji v zadní části střešního boxu, mohl by se prudce posunout. Řiďte se zdravým rozumem - pokud se vám zdá, že náklad je příliš těžký nebo je obtížné přerozdělit zavazadla, možná budete muset na cestu odložit nevhodné věci do kufru nebo na zadní sedadlo. Aby byl vůz aerodynamičtější a podporoval proudění vzduchu kolem střešního boxu, měl by být připevněn blíže k zadní části automobilu než k přední části.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články