PRÁCE 🧰

Čištění kožených sedaček v autě - tipy a rady

22. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kožené auto sedačky se mohou, stejně jako ty textilní, zašpinit. Jak správně umýt sedačky z kůže a čemu se rozhodně vyhnout?

Čištění kožených sedaček v autě: Poradíme, jak na to

Články na téma čištění autosedaček:

  1. Čištění kožených sedaček v autě: Poradíme, jak na to - právě čtete
  2. Čištění textilních autosedaček krok po kroku
  3. Čištění kožených sedaček v autě
  4. Čištění textilních sedaček
  5. Čištění kožených sedaček v autě
  6. Čištění Alcantary

Kožené sedačky jsou velmi elegantním a estetickým doplňkem nejen luxusních vozů. Avšak je třeba se o ně pořádně starat, aby sloužily co nejdéle. Kůže je velmi choulostivá na vysychání a následné popraskání je nenávratný děj, kterými své sedačky poškodíte. Jak tedy správně pečovat o kůži?

Voda a slunce – nepřítel kůže

Na kožené sedačky rozhodně nesmíte přijít s vodním vysavačem, či tepovačem. Voda by totiž mohla způsobit ztvrdnutí kůže, kterého rozhodně nechceme dosáhnout. Ruku v ruce se s tím váže také fakt, že byste do sedaček neměli sedat mokří, nebo extrémně propocení. Dalším problémem pro kůži může být přímé sluneční světlo a teplo, kvůli kterému pak kůže ztrácí barvu.

Čištění kožených sedaček v autě - tipy a rady

Čištění – začátek celého procesu

Jak lze poznat kůži, která je vhodná na čištění? Leskne se. V takovém případě je důležité si obstarat vhodné přípravky pro čištění kůže. Rozhodně nepoužívejte aviváž, prací prášek, či jiné čistící prostředky, které najdete doma. Kvalitní autochemie je základ všeho. Autosedačky poté vysajte, aby nikde nezůstaly zbytky, které by mohly kůži poškodit.

Po kvalitním vysátí můžete začít nanášet přípravek na kůži. Přípravek je poté důležité jemnou houbičkou roztírat krouživými pohyby tak, aby začal pěnit. Po zpěnění jej setřete jemnou hadrou z mikrovlákna. Hadra musí být stále suchá a čistá, pokud tomu tak není, vezměte další.

Tento proces bude nejspíš nutné opakovat několikrát, dokud nebude pěna vycházející ze sedaček čistě bílá. Tuto akci můžete provádět několikrát do měsíce. Lepší je totiž sedačky čistit několikrát jemně, než jednou pořádně a agresivně.

Jakmile ze sedaček vychází čistá pěna, přichází další krok, kterým je sušení. Obecně se doporučuje čekat až hodinu. Sušení by mělo být dostatečné, abyste dalším krokem kůži nepoškodili.

Impregnace

Po vysušení je pro dlouhý život sedaček důležitá impregnace, opět s těmi správnými prostředky. Na impregnaci nepoužívejte žádné sádlo, dětský olejíček ani jiné mastné prostředky z domu. Impregnaci určenou pro kůži naneste na houbičku a krouživými jemnými tahy aplikujte do sedaček. Nechte v klidu, aby prostředek dostatečně prostoupil a máte hotovo. Správně vyčištěná a naimpregnovaná sedačka by měla být suchá a matná. Rozhodně na sedačkách nesmíte klouzat, ani by se neměly lesknout.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články