PRÁCE 🧰

Čištění kožených autosedaček

22. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Kůže je v interiérech aut luxusní materiál, jehož životnost velmi záleží na tom, jak dobře se o něj majitel stará. Jakmile jednou popraská a poláme se, už nikdy to nebude jako dřív, bude se drolit a hodnota vozu jako ojetiny se tím dost sníží.

Čištění kožených sedaček v autě

Existuje několik druhů kůže, které se v autech používají, obvykle se jedná o kůže hovězí. Důležitá je však jakost, přičemž třeba Nappa je jemnější, ale o to citlivější na správnou péči. Pakliže vám někdo bude tvrdit, že „tahle kůže péči nepotřebuje“, nevěřte mu, není to pravda.

Péče o kožené sedačky

Podobně jako kůže lidská, i ta zvířecí potřebuje především hydratovat. Je jedno, že je to zpracovaný produkt, hydratace je zkrátka základ. Nedoporučujeme nějaké univerzální mastičky, které mají tendenci se do materiálu vstřebat, ale jakmile přijde léto a do interiéru zasvítí sluníčko, vylezou zase na povrch. Můžete ve finále zjistit, že jste se posadili do mastné sedačky.

Čištění kožených autosedaček

Samostatnou kapitolou je čištění kůže, které vyžaduje k tomu určené prostředky, zcela jiné než ty na textil. Začíná se odstraněním mechanických nečistot, následně se nastříká na povrch čistící přípravek a pomocí jemného kartáčku se kůže krouživými pohyby čistí. Hadříkem se následně povrch otře. Při práci s kartáčem je třeba moc netlačit, čím jemnější kůže, tím snadněji se poškrábe.

Počítejte s tím, že pokud máte kůži světlou, bude dost možná obarvená lehce do modra. Způsobují to džínové kalhoty. Dolů to půjde pomocí odstraňovače skvrn, ale opět – použijte takový, který je určený na kůži. Prostředky na látky nebudou fungovat optimálně a hrozí poškození kůže. Mastnotu odstraníte pomocí mýdla, nicméně kůži nijak nenamáčejte. Spíš ji otírejte hadříkem namočeným ve vodě s trochou mýdla.

Ochrana kůže

Po vyčištění přichází na řadu dlouhodobá ochrana. Oproti dřívějším dobám není v podstatě ani nijak vidět, prostředky se do kůže vpijí a na povrchu vytvoří maximálně lehce lesklou vrstvu. Ta tvoří překážku mezi nečistotami a kůží. Když se na sedačku vylije trocha coly, není to žádná katastrofa, protože se díky ochrannému povlaku nápoj nevsákne.

Největší péči potřebují ty nejnamáhavější partie sedačky. Jedná se typicky o boční část sedáku směrem ven. Jak si řidič sedá a vysedá, otírá se o ni, deformuje ji při tom a typicky tedy v tomto místě začne kůže praskat nejdříve. Dá se tomu zabránit kvalitním hydratačním prostředkem. Z hlediska dlouhodobé trvanlivosti dost pomůže i šetrnější způsob nasedání, ideálně bez namáhání bočnice.

Zdroj info: automax.
Zdroj médií: Depositphotos.

Za odborné informace děkujeme

Odborník v oblasti autochemie, olejů a maziv, úklidové techniky nebo výstavby mycích center. Výhradní distributor značek Shell, Coyote, MA-FRA a dalších v oblasti automotive i industry.

Podobné články