PRÁCE 🧰

Čištění textilních autosedaček snadno a rychle

23. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Autosedačky patří k nejznečištěnějším částem vozidla. Jakým způsobem je lze vyčistit aby vypadaly opět jako nové? A jde to vůbec v případě textilních sedadel?

Čištění textilních autosedaček

Čištění textilních autosedaček se dá, s trochou trpělivosti, zvládnout u vás doma v garáži nebo před domem. Pokud chcete stoprocentní výsledek a nechce se s tím trápit, existuje zde možnost dát auto na ruční čištění k profesionálům a mít výsledek bez starostí.

Pokud se do čištění pustíte sami tak určitě ušetříte nemalé peníze, protože si zaplatíte jen za přípravky a s trochou trpělivosti můžete dosáhnout uspokojivého výsledku.

Jak na čištění textilních autosedaček?

Záleží na tom, jakou metodu zvolíte, většinou se vybírá mezi suchou a mokrou; suchá je méně účinná, ale rychlejší. Stačí vám mikroutěrka a vhodný čistící prostředek. Na internetu jich jsou mraky, stačí projet hodnocení a nějaký vybrat. Nevýhodou suché metody je, že se přípravek nedostane tak hluboko do vláken a tím pádem při nejlepším nečistoty pouze maskuje.

Čištění textilních autosedaček

Mokrá cesta se dělá za pomocí tzv. tepování. Jedná se o účinnější způsob, při kterém proniká přípravek hluboko do vláken a nečistoty vytahuje na povrch. Poté je stačí setřít nebo vysát.

Postup čištění autosedaček:

  • nelze vykonávat při mrazech nebo velkém horku
  • základním krokem je rozhodně vysát interiér – tím ho zbavíte hrubých nečistot
  • pokud si nejste jistí, jak čistič působí, tak ho radši vyzkoušejte na menším málo viditelném místě
  • ujistěte se, že interiér je suchý
  • nastříkejte přípravek na znečištěné místo a nechte působit, pokud chcete procesu pomoci (nebo si to přímo vyžaduje návod u přípravku), tak za pomocí jemnějšího kartáče “vetřete“ prostředek hlouběji do textilu
  • v návodu u přípravku si zjistěte, kolik je třeba nastříkat a jak dlouho nechat působit (obvykle není potřeba moc)
  • poté už jen setřete mikroutěrkou nebo vysajte vytaženou nečistotu

Čištění textilních autosedaček

Mezi stále používanější způsoby se začíná řadit také čištění parou pod tlakem. Slouží pro kompletní čištění interiéru a dokáže snížit náklady. U některých produktů dokonce ani nepotřebujete dokupovat další čistící prostředek a stačí čistit jen za pomocí páry (ovšem ne vždy, záleží na tom, jaký produkt si pořídíte). Výsledkem je okamžitě použitelný suchý povrh dokonce zbavený velkého množství bakterií. Na čištění parou je potřeba minimum vody a produkty na čištění jsou dělány velice přívětivě k uživateli.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články