PRÁCE 🧰

Čištění interiéru auta: Víme, jak na to

30. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Do péče vozu patří mimo jiné pečlivé čištění interiéru. Jak umývat jednotlivé plochy vnitřku vozidla a na co si dát pozor? To si povíme v dnešním článku.

Čištění interiéru vozidla

Interiér po zimě a jaru může nést četné známky používání. Ať už solné mapy na koberečcích, dveřích, nebo třeba bláto z deštivých jarních dní. Nyní se vrhneme na to, jak krok po kroku ideálně vyčistit váš interiér.

Úklid interiéru auta

Jako nejdůležitější krok je uklizení interiéru, tudíž vyklidit veškeré tašky, krabice, obaly, kapesníčky, a to z celého auta. Jak ze zavazadlového prostoru, tak z prostoru za sedačkami, ze všech přihrádek, kapes na sedačkách a podobně. Nejvhodnější by bylo tyto věci rovnou protřídit a určit, co se vrátí zpět do auta a co rozhodně ne. Věci, které si v autě budete chtít ponechat můžete následně vložit do jedné krabice, či do jednotlivých organizérů, abyste v případě potřeby věděli, kam sáhnout.

Vysávání interiéru auta

Vysávání v globálním měřítku nepatří ke zrovna oblíbeným aktivitám, které by člověk chtěl každý den dělat. V případě vysávání interiéru vozidla se to však výrazně u některých mění. Vysávat svůj vůz byste měli pravidelně, minimálně alespoň 1x za měsíc. Pokud však vysávání přímo neholdujete, budete teď mít výraznou nevýhodu.

Z interiéru je potřeba vysát všechny staré listy, drobky, zbytky jídla, papírky a další nečistoty. A to nejen z koberců, ale taktéž z prostoru pod nimi, ze sedaček, z pod sedaček, z kufru, z pod koberce v kufru, ze všech přihrádek a klidně i prach z palubové desky. Pomocí speciálních nástavců byste se měli dostat do všech záhybů a úzkých prostor.

Utírání prachu

Po vysátí velkých nečistot se vrhněte spolu s jemným hadříkem na utírání prachu z veškerých ploch. Hadrem přetřete palubní desku, odkládací prostory a všechny další plastové plochy. Za hadrem mějte nachystaný zapnutý vysavač, kterým vysajete zvířený prach. Zaprášený prostor ve ventilátoru můžete utřít speciálními vychytávkami z čínských obchodů anebo jednoduše nůžkami nebo špejlí, obalenými hadrem z mikrovláken.

Prostředky na čištění interiéru auta

Po vysávání a utírání prachu se konečně dostáváme k tomu nejdůležitějšímu a to je čištění. Na čištění autosedaček a potahů v autě odborníci doporučují koupi čistícího prostředku, který je určený přímo na potahové látky. Obyčejné domácí čističe neobsahují tak účinné látky a mohli byste jimi své autosedačky poničit.

Vhodné je si čisticí prostředek nejdříve odzkoušet, aby vám nezničil celý interiér. Proto ho nejprve vyzkoušejte na nějakém méně viditelném, malém místě. Čistič je vhodné aplikovat pouze v malých dávkách, abyste sedačky nepromočili, mohly by totiž časem začít plesnivět či nepříjemně zapáchat. Obezřetní buďte hlavně v místech kolem švů a okrajů. Látka je zde tenká a může se stát, že ji čištěním rozedřete. Na textilní autosedačky můžete použít vysavač na mokré vysávání, či tepovač.

Na sedačky nanesete čistič, který mokrým vysavačem vysajete. Sedačky poté vysajte ještě jednou normálním vysavačem a nechte otevřené dveře, aby sedačky mohly pořádně proschnout.

Na plastové části interiéru existují také přípravky na olejové bázi, které na plasty natřete, přičemž se na nich vytvoří ochranná vrstva před prachem a plasty se vám budou krásně lesknout.

Nezapomenout na čelní sklo

Mnoho řidičů při čištění interiéru zapomíná na vyleštění čelního skla zevnitř, které mohlo také zažít mnoho. Čelní sklo stačí nastříkat přípravkem na čištění skel na bázi lihu a setřít pomocí čisté hadry z mikrovlákna. Nejlepší je auto postavit proti sluníčku abyste viděli, kde máte šmouhy, které by vám při jízdě později mohly vadit.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články