PRÁCE 🧰

Čištění kůže v autě – jak na to?

12. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

V rámci péče o auto je třeba nezanedbávat jeho interiér a věnovat mu minimálně stejnou pozornost jako péči o vnějšek. Trochu problematická je péče o kožený interiér, protože kůže jako materiál má vyšší nároky prakticky na vše.

Čištění koženého interiéru vozidla

Abychom problematiku nějak uvedli, tak si z pozice autora dovolím jednu spekulaci, kterou mám nicméně potvrzenou od člověka pracujícího v oboru. K autům se lépe chovají muži a zejména na jejich interiéru (těch aut, ne mužů) je to docela vidět. Stačí si na parkovišti vytipovat pár vozů určených spíše pro něžnější pohlaví a podívat se na jejich vnitřek. Dál to rozvádět nebudu, abych nepřekročil hranu korektnosti a nebyl za to popotahován.

A materiálem, který uvnitř aut trpí nejvíce, je hned po laciných lesklých plastech cokoliv koženého. Kůže je totiž dost náročný materiál, kterému pokud se nedostává potřebné péče, stává se velmi citlivým na poškození. Podobně při nesprávné péči o například autosedačky, může majitel vozu nadělat větší paseku, než kdyby se na nějakou údržbu vybodl úplně.

Čištění kožených autosedaček

Zvířecí kůže, která se používá v automobilovém průmyslu především na sedačky, se chová podobně jako kůže lidská, což je taková základní poučka, které je dobré se držet. Potřebuje tedy hydrataci a škodí jí to co nám. Tedy primárně extrémy, ať už teplotní nebo vlhkostní. Aby si s nimi dokázala poradit, nesmí dojít k jejímu vysušení, čemuž pomůže impregnace. A aby nedocházelo k trvalému poškození, není úplně dobré kašlat na její pravidelné čištění.

Dalším důležitým moudrem je, že péče o kůži by měla být komplexní. Přípravek na čištění kůže jí sice pomůže od vylitého kafe, ale za to ji vysuší. Proto po každém čištění musí následovat co nejdříve impregnace. Prostředek pro impregnaci kůže se dostane do hloubky, udělá materiál pružnějším, elastičtějším a nedovolí vlhkosti, aby do kůže pronikla. Agresivní pot nebo limonáda se tak nevsákne do sedačky, ale steče po povrchu.

Čištění kožených sedaček pomocí k tomu určených přípravků a následné impregnaci, by mělo předcházet odstranění mechanických nečistot. I ty jsou totiž pro kůži dost nebezpečné. Jak se o sebe tře například spodní část opěradla a sedák, tak když se mezi ně dostane například mince nebo kamínek, může dojít doslova k prodření materiálu. Takže ne, kůže není tak odolná, jak se o ní někdy tvrdí. Naopak, je docela citlivá na nesprávné zacházení.

Popraskaná kůže

Jakmile dojde k tomu, že kůže začne praskat, je už většinou pozdě něco zachraňovat. Prasklinu zkrátka nezacelíte a pro daný kus materiálu je to začátek konce. Komu se toto stane, ten svojí nečinností nebo špatným čištěním dokázal vysušit kdysi pružnou kůži natolik, že ani běžné mechanické namáhání nevydrží.

Opravdu potřebujete kůži v autě?

Čištění kůže v autě je proces, který stojí čas a nějaké peníze. Proto stojí za to, zeptat se upřímně sám sebe, jestli skutečně tento symbol luxusu ve svém voze potřebujete, nebo ne. Textil je přeci jenom praktičtější a trvalejší, navíc existují i moderní náhrady v podobě třeba „veganské kůže“, které nevyžadují takovou péči, jako kůže přírodního původu.

Zdroj info: Clunited.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články