PRÁCE 🧰

Čalounění z Alcantary je sice dražší, ale snadné na údržbu

26. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Alcantara je na omak velmi příjemný materiál a je považována za jeden z těch prémiovějších a hodnotnějších. Najdeme ji především ve sportovněji zaměřených autech, a to nejen na sedačkách, ale třeba i na volantu.

Čištění Alcantary

Kůže ≠ Alcantara

Moc řidičů to neví, ale Alcantara je jen jedna a jedná se o vláknový kompozit imitující semiš (broušenou kůži). Výsledný produkt je velmi jemný, prodyšný a obsahuje přes 200 000 vzájemně překřížených vláken na centimetr čtvereční plochy. Proti klasické textilii je Alcantara odolnější a prodyšnější, ve srovnání s kůží se snadněji udržuje, je tedy poměrně praktická jak na používání, tak na čištění. Nevýhodou je však poměrně vysoká cena tohoto materiálu.

Čištění Alcantary

Jakkoliv je to materiál odolný při běžném používání, lze samozřejmě Alcanataru zničit během několika sekund třeba opravdu nevhodným způsobem čištění nebo nevhodnou chemikálií. Péče je podobná, jako v případě jiných textilních materiálů. Lze tedy využít i mokré čištění extraktorem, který do ní pustí vodu, aby ji vzápětí vysál i s nečistotami. Jinak není třeba Alcantaru nějak zásadně smáčet, rozhodně se nesmí drhnout kartáčkem, to by došlo k jejímu poškození. Lepší je vzít například na zaschlé skvrny mikrovláknovou utěrku a kvalitní čistící prostředek. Dobrý čistič Alcantary ji umí oživit a zamezit tomu, že takzvaně slehne, její struktura je pak nepravidelná a povrch jakoby krabatí. Je to vratný stav vyžadující jen trochu péče.

Čalounění z Alcantary snadno absorbuje mastnotu

Jestli je něco, co tento moderní materiál umí, pak je to absorpce mastnoty. Vodu odpozuje poměrně solidně, ale pokud si třeba vysypete na sedačku usmažené hranolky, stoprocentně to na ní bude poznat a vytvoří se větší či menší fleky. V případě některého ze světlejších odstínů Alcantary to bude hodně neestetické, až odpudivé. Volant potažený Alcantarou, případně třeba řadicí páka s povrchem ze stejného materiálu budou mít tendenci absorbovat pot a mastnotu z pokožky rukou, exponované oblasti ztmavnou a začnou se lesknout. Je to daleko víc vidět než na běžném textilu. I proto je důležité pravidelné čištění. Kdo se na to vybodne, ten se pak o to víc nadře.

Pozor na žmolky

Druhým zásadním problémem, naštěstí docela snadno řešitelným, je žmolkování Alcantary. Tomu se dá zabránit příkladnou péčí a pro někoho možná překvapivě i impregnací materiálu. Jenže co když už je povrch žmolky pokrytý? Zde pomůže elektronický přístroj na odstranění žmolků, který uvede Alcantaru minimálně vizuálně do původního stavu. Pozor, několikeré odstranění žmolků bude znamenat, že krásně hutnou textilii ochudíte o semišový efekt a začne lidově řečeno pelichat.

Zdroj info: automax.
Zdroj médií: Depositphotos.

Za odborné informace děkujeme

Odborník v oblasti autochemie, olejů a maziv, úklidové techniky nebo výstavby mycích center. Výhradní distributor značek Shell, Coyote, MA-FRA a dalších v oblasti automotive i industry.

Podobné články