PRÁCE 🧰

Čištění autosedaček

16. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Textil je nejčastějším materiálem používaným na sedačky a čalounění v autech. Jeho čištění není složité, ale je fajn, vědět jak na to a ušetřit si tím práci. Věděli jste například, že stropnice by se neměly při čištění namáčet?

Čištění textilních sedaček

Jak vyčistit sedačky v autě

Se špínou na textilních površích je trochu problém, protože se typicky má tendence tak trochu „zažrat“. Nestačí ji tedy jen setřít, ale je potřeba ji nějak dostat z textilních vláken. Pracnější varianta je vzít do ruky kartáček, který bývá i přímo součástí balení některých přípravků. Kartáčkem se po aplikaci čističe špína vytírá z povrchu. Bohužel, při čistění větší plochy, například celé sedačky, je to časově trochu náročnější.

Účinnější a efektivnější je, vzít extraktor, tedy vysavač spojený s čerpadlem. Do příslušné nádoby se nalije namíchaný detergentní roztok, tím je smáčen čištěný povrch a okamžitě dochází k jeho vysávání. Vizuálně je to velmi uspokojivé, protože člověk skrze průhlednou hubici vidí, kolik špíny vysává. Podstatné je, že i přes objem vody, který je k čištění použitý, nedochází k jejímu pronikání hluboko do polstrování. Není tedy nutné nechávat interiér třeba i několik dní vysušit. Promáčet si komplet celou sedačku není úplně nejlepší nápad. Textilní povrch může už být dávno suchý, ale jakmile se posadíte, vymačkáte z pěnového polstrování vodu, ve které pak sedíte.

Pozor na stropnice a obložení dveří

Trochu speciální přístup vyžadují stropnice. Za prvé je u nich problém s lepidlem, které je extrémně namáháno teplotně. V létě musí držet při teplotách přes 50 °C, v zimě zase musí vydržet i třeba dvacetistupňové mrazy. Proto není dobré pokoušet jeho soudržnost ještě namáčením. Dalším důvodem, proč stropnici z mokrého čištění vynechat, je papír. Ano, skutečně tato součást interiéru často obsahuje papír, kterému voda rozhodně nesvědčí. Velmi podobně je na tom textilní obložení dveří, které může rovněž být částečně z papíru.

Jak tedy tyto citlivé povrchy čistit? Ideální je jen lehké navlhčení, případně suchá pěna. Jistě, bude to o něco pracnější, ale stropnice jako náhradní díl má zpravidla dost vysokou cenovku a na starší auta se navíc špatně shání.

Na fleky kyselinou

Často „zdobí“ textilní sedačky v autě nevzhledné mapy. Jejich původ je různý, přes léto to může být klidně i pot. Takové znečištění se podle posledních trendů doluje z textilu s pomocí například kyseliny glykolové. Obecně kyseliny platí na tvrdé usazeniny, vodní kámen a minerály. S mastnotou je to naopak, tam je potřeba sáhnout k nějaké zásadité látce. Není proto od věci trochu zapátrat po tom, co jaký prostředek obsahuje a sáhnout po tom nejvhodnějším. Usnadníte si tím práci.

Zdroj info: automax.
Zdroj médií: Depositphotos.

Za odborné informace děkujeme

Odborník v oblasti autochemie, olejů a maziv, úklidové techniky nebo výstavby mycích center. Výhradní distributor značek Shell, Coyote, MA-FRA a dalších v oblasti automotive i industry.

Podobné články