PRÁCE 🧰

Čína má v roce 2024 snížit své emise. Je to pravda?

21. 3. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V souvislosti s evropskou snahou o snížení emisí je často diskutována Čína jako příklad země, která na něco takového docela kašle. Je to pravda?

Čína a emise

Soudruzi a pětiletky

Při pátrání po tom, jak moc je Čína zelená a jak moc ekologicky založená země to je, narazí člověk na spoustu zajímavostí. Jestli mě něco opravdu zarazilo, tak je to trochu zábavný fakt, že Čína plánuje v tzv. pětiletkách. Mladší čtenáři to možná neznají, ale komunisté zkrátka tímto způsobem měli ve zvyku plánovat. Myšlenka to popravdě není úplně špatná, centrálně plánovaná ekonomika něco takového jednoduše vyžaduje. První pětiletku vyhlásil Stalin v roce 1929 v Sovětském svazu, u nás první pětiletý hospodářský plán vyhlásil soudruh Antonín Zápotocký roku 1948 (toho času předseda vlády, nikoliv prezident).

V březnu 2021 schválila Čína svůj čtrnáctý pětiletý plán, který byl k velkému zklamání všech západních ekologů málo ambiciózní stran klimatické neutrality, zato však obsahoval plán hospodářského růstu. Ono je vůbec zajímavé, jak se liší cíle Evropy a Číny. Brusel plánuje mít ekonomiku co nejčistší, a to i za cenu její likvidace, prostě stůj co stůj musíme pít brčka z papíru a jezdit co nejdříve ne elektřinu. Čína upřednostňuje funkční ekonomiku a emise jsou podružné. Zato ráda prodá poblázněným Evropanům bateriová auta nebo alespoň akumulátory do nich. Vnucuje se samozřejmě otázka, kdo na tom ve finále bude lépe…

Čína a redukce emisí?

Nicméně abychom se dostali k tématu článku – Čína skutečně své emise redukuje, respektive v tomto roce se předpokládá jejich pokles. V roce 2023 mimochodem Říše středu zaznamenala rekordní sucha, což je pro ni problém, protože vodní elektrárny fungovaly buď ve velmi omezeném režimu, nebo vůbec. Do toho samozřejmě přibylo několik elektráren uhelných, které Čína umí stavět velmi, velmi rychle. Zapomeňte na nějaké ochranáře a zdlouhavá stavební povolení, která u nás potřebujete i na pitomý zahradní domek nebo garáž. Jak komunista řekne, tak to bude a staví se elektrárna. Nyní k faktům, ve kterých budeme vycházet z dostupných statistik:

  • Extrémně důležité jsou emise „per capita“. To je ukazatel, který nám říká, kolik průměrný obyvatel dané země vyprodukuje emisí CO2. Dostupná data (k roku 2022) nám sdělují, že v ČR toto číslo setrvale klesá, v Číně naopak roste.

  • Na druhou stranu nesmíme zapomínat, že Čína má těch lidí opravdu hodně. Jako země tedy produkuje množství emisí, které má brutální dopad na emise celosvětové. Můžeme porovnat tři regiony – EU, USA a Čínu. Je jasně vidět, komu emise klesají a kdo se na nich naopak podílí více a více.

  • A můžeme se pro zajímavost podívat i na to, co ony emise tvoří. Z porovnání grafů ke konci roku 2022 je krásně vidět, kdo se snaží o nějaké reálné výsledky a kdo na to dlabe. USA i EU masivně nahrazují uhlí čistšími zdroji a snaží se tyto emise eliminovat (ty nejčistší, tedy jádro, vítr a soláry, v grafu logicky nejsou). Zajímavé rovněž je, že v USA je pokles strmější než v EU, ale na ekonomice se to zdaleka tolik neprojevuje. Nicméně to by bylo na jinou debatu.

Proč by měl být rok 2024 v Číně jiný?

  • V loňském roce Čína v obrovském měřítku investovala do zdrojů, které ekologové rádi nazývají jako čisté. Neočekává se také, že by se opakovalo tak obrovské sucho, jako v roce 2023, kdy vodní elektrárny měly utrum.
  • Ano postpandemické oživení čínské ekonomiky nebylo nijak výrazné. Země si od covidu neprošla zásadním hospodářským růstem ani s ním spojenou expanzí infrastruktury, což je zase spojeno s nevyhnutelným růstem emisí. Obecně růst ekonomiky a růst emisí CO2 jdou ruku v ruce. Částečně se s tím umí vypořádat USA, ale i tam je to něco za něco.
  • Čína ochotně prodává elektromobily nejen do zahraničí, ale i svým občanům. Probíhá tam podobné ozeleňování dopravy jako v EU, s tím je spojen i rozmach domácích fotovoltaik a bateriových úložišť.

Rok 2024 tak bude s velkou pravděpodobností rokem, kdy emise Číny poklesnou. Papírově na tom země bude o něco lépe, nicméně jak už to tak s ekologií bývá, papír snese opravdu hodně. Nám emise v podstatě klesají i reálně. Čína však s velkou pravděpodobností po roce či dvou nakolejí vlak zpět k emisnímu růstu a bude pokračovat v budování silné ekonomiky a s tím spojeným zvyšováním životní úrovně svých obyvatel. To, co my tu ušetříme za cenu zbytečného zvyšování cen elektřiny emisními povolenkami, oslabováním automobilového průmyslu a podobnými výmysly, Čína s radostí vypustí do ovzduší. Druhým dechem nám nabídne nové a ještě účinnější fotovoltaické panely nebo třeba elektromobily s lepším dojezdem. Ekonomická poučka říká, že peníze zpravidla tečou od hloupých lidí k chytrým, což je zhruba tak vše, co potřebujete o současném fungování světa vědět.

Zdroj info: ourworldindata.
Zdroj médií: Depostiphotos.

Podobné články