PRÁCE 🧰

Jaká jsou auta s nejlepší ochranou proti korozi? Poradíme vám, čemu se raději vyhnout!

17. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Mezi automobilkami existují značné rozdíly v oblasti ochrany proti korozi. Některé značky řeší tuto problematiku lépe, zatímco jiné se jí nevěnují dostatečně, což vede ke vzniku koroze již po několika letech provozu. Jaké auta jsou proti korozi odolná a jakým se raději vyhnout, aby se vám nerozpadla před očima? Poradíme vám, kde zjistíte, jak je na tom vaše auto.

Jaká jsou auta s nejlepší antikorozní ochranou?

Cena hraje také svou roli; například automobily Dacia logicky nemohou v rámci své cenové kategorie využívat pozinkované plechy (jako například luxusní vozy od výrobce Mercedes), které jsou odolné vůči korozi. Luxusní auta jsou také často vyrobena z kvalitnějších materiálů, které jsou vůči korozi odolnější.

Hliník se nikam nestěhoval

Ochrana proti korozi se také liší mezi různými modely. Existují totiž také modely aut bez jakékoli známky koroze, přičemž některé z nich mají právě hliníkovou karoserii, která sama o sobě nerezaví. Příkladem může být třeba Audi A2. Nicméně i u těchto vozů může dojít ke korozi, například u ocelových dílů, jako jsou výfuky.

Ochrana automobilek proti korozi u aut

Automobilky se snaží své vozy chránit proti korozi různými způsoby. Mezi nejčastější patří:

  • Zinek - pozinkování karoserie je nejúčinnější metodou ochrany proti korozi. Zinek je totiž velmi reaktivní kov, který se rychleji sráží s kyslíkem než ocel. Tím vzniká ochranná vrstva, která chrání ocelovou karoserii před korozí.
  • Hliník - hliníková karoserie korozi odolává sama o sobě. Hliník je totiž méně reaktivní než ocel a na jeho povrchu se vytváří ochranná vrstva z oxidu hlinitého.
  • Antikorozní nátěr - ošetření podvozku a dutin protikorozním nástřikem. Tento nástřik zajistí, že se do dutin nedostane vlhkost a koroze tak nebude mít šanci se tam uchytit.
  • Minimalizace tzv. trap points - míst, kde se voda může hromadit.

A jaké modely aut naprosto pohořely?

Vyhodnocení protikorozní odolnosti konkrétních modelů ukázalo, že horší ochranu proti korozi mají například Honda Jazz, Nissan Qashqai, Citroën C4 Cactus, Subaru XV, Honda Civic (zejména Honda a Mazda, mají historicky nehezkou pověst, i když v posledních letech Mazda podnikla kroky směrem k lepší ochraně proti korozi), Ford Focus a Ford S-Max. Tyto vozy vám doopravdy reznou před očima! Průměrnou ochranu karoserie mají například vozy Škoda Karoq, rodinný Peugeot 308 SW nebo Dacia Duster.

Shnilý lem BMW E46

Shnilý vnitřní lem BMW E46

Jaká jsou auta s nejlepší ochranou proti korozi?

Nadprůměrnou ochranu proti korozi, nebo též auta prakticky bez koroze, mají například BMW řady 1, Opel Insignia, Seat Arona, Volvo Renault Mégane Grandtour a Volkswagen Passat (pozor, například u Passatu B5 vám uhnijí pátá vrata hodně brzo, stejně tak jako u modelu CC).

  • Renault je obecně považován za značku s nejlepší antikorozní ochranou. Renaulty mají velmi dobře chráněný podvozek a podběhy, minimalizují trap points a kritická místa jsou dobře ochráněna antikorozním nástřikem.
  • Volvo také patří mezi značky s dobrou protikorozní ochranou. Volvo používá pozinkování karoserie, hliníkové díly podvozku a další metody ochrany proti korozi.
  • Audi používá taky pozinkování karoserie a další metody ochrany proti korozi. Audi například v letech 2007 až 2015 experimentovalo se snížením tloušťky vrstvy zinku na karoserii, ale kvůli negativním reakcím zákazníků se vrátilo ke silnější vrstvě pozinkování.

Jak se starat o antikorozní ochranu auta

Nejlepším způsobem, jak zjistit, jaká je protikorozní ochrana u konkrétního auta, je podívat se na internetové stránky, které se touto problematikou zabývají. Například web Galvanicar sdružuje informace o protikorozní ochraně jednotlivých modelů aut.

Pro ochranu vozidla před korozi je důležité nejen použití kvalitních materiálů, jako je pozinkování, ale také pravidelná údržba. Moderní přípravky na ochranu proti korozi zvládnete nanést i doma, ale musíte mít dokonale očištěný podvozek i podběhy od nečistot a již vzniklé koroze. O své auto můžete také pečovat preventivně následujícími kroky:

  • Pravidelně myjte a ošetřujte karoserii voskem nebo keramikou (především v zimním období je důležité z auta dostat sůl, která často zapříčiňuje korozi aut).
  • Kontrolujte podvozek a dutiny auta.
  • Vzniklou korozi je nutné co nejdřív zastavit, aby se nešířila dál.

Zdroj info: Galvanicar.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

[email protected], 17. 12. 2023 21:24
Nejhorsi: Skoda 110 posledni model. Do roka to shnilo. Ford Escort. Nez kleknul motor tak prosli tlumice do motoru. Dnes uz auta nerezavi, i S 120 mela kvalitni antikorozni ochranu.

Podobné články