PRÁCE 🧰

Výměna xenonové výbojky svépomocí nebo v servisu?

29. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ačkoli se v manuálu auta udává, že by člověk měl raději zajet do servisu, tak někteří možná budou chtít ušetřit a udělat výměnu xenonové výbojky doma. Jenže to nemusí být úplně bezpečné a snadné.

Výměna xenonové výbojky

Xenonová světla nejsou už standardem moderních aut, ale vyskytují se spíše u těch starších vozů. Výhodou je, že se dá měnit jen výbojka a ne celé světlo. Nevýhodou je zhoršený přístup k výbojce, který tak vynásobí čas strávený výměnou, navíc nezkušený člověk si může i ublížit. Pro někoho může být nevýhoda i vyšší pořizovací cena náhradní komponenty. Tady pozor, opravdu investujte do kvalitních produktů a zapomeňte na výhodnou koupi z čínských eshopů, protože v opačném případě se lacinost může projevit i prasknutím výbojky, což zničí komplet světlo. Oprava se tím o pár tisíc prodraží.

Čas na výměnu a nákup nových výbojek

Ve většině případů nepřijde změna náhle a to, že je potřeba výměna, nastává spíše při dlouhodobějším procesu. Tedy v momentě, kdy se začne měnit barva světla z bílé do spíše fialové. Případně se přidá i blikání. Při výměně je vhodné vyměnit obě strany, protože kdyby se tak nestalo, vyzařující světlo by mohlo mít pak každé jinou barvu (podle stupně opotřebení a novoty). Při nákupu nových výbojek by se lidé neměli řídit pouze cenou, protože na levnějších kusech se podepíše krátká životnost. Výbojky by tak měly být určitě homologované a zakoupené v ověřeném obchodě.

Při nákupu si dávejte pozor, abyste koupili ty správné výbojky (jsou vždy označeny písmenem D) do příslušného auta. Obecně rozlišujeme integrované se zapalovacího svíčkou (D a liché číslo) nebo bez (D a sudé číslo). Dále pak je vhodné znát jestli máte světlomet s čočkou (označeno písmenem S na konci) nebo reflektorové světlomety (označeno písmene R). Označení nepodceňujte a opravdu se řiďte správným názvem, ať násilím nervete do místa něco, co tam nepatří.

Výměna xenonové výbojky svépomocí

Předně bychom doporučovali, abyste i přesto, že možná chcete ušetřit, navštívili autoservis. O výměnu se postará zkušený automechanik, který zná všechna úskalí a podle toho se v prostoru motoru chová. Lidé, kteří výměnu xenonových výbojek nikdy nedělali a nejsou odborně vyškoleni, by snadno mohli přijít k úrazu, protože místy proudí vysoké napětí. Neodborná montáž by tak mohla znamenat i smrtelné zranění.

Při samotné výměně xenonové výbojky musí být vypnuté zapalování a vytažené klíčky ze spínací skříňky. Mimo to se v každém voze nachází návod k obsluze vozu, kde byste měli najít i návod na výměnu xenonových světel - i když v návodu se pravděpodobně bude nacházet výzva k návštěvě autoservisu.

Demontáž se provádí až když jsou světla dostatečně vychladlá. Na paměti mějte, že v žádném případě nesmí dojít k poškození izolace kabeláže, opět byste mohli přijít k vážnému úrazu. Tentokrát vám podrobný návod nedoporučíme, protože sami bychom takovou výměnu v garáži neprováděli. Přeci jen si svého života dost ceníme. Kdo to zvládne bez nervů a zázemí servisu, před tím se klaníme.

Výměnou výbojky to nekončí

Avšak nezapomínejte, že samotnou výměnou to nekončí. Musí se také provést vyrovnání světel, aby nikoho neoslňovala, což se v domácích podmínkách úplně snadno nepodaří a budete muset stejně do servisu, proto můžete celý úkon výměny a optimalizace nechat na odbornících, když už tam stejně pojedete. 

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články