PRÁCE 🧰

Výměna vzpěr víka zavazadlového prostoru

7. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

U každého auta se časem a používáním unaví vzpěry, které pomáhají zvednou víko kufru a drží ho v horní poloze, obvykle z nich vlivem špatného těsnění uteče plyn. Výměna je záležitost poměrně levná a hlavně velmi rychlá.

Jak vyměnit vzpěry kufru

Pakliže zjistíte, že vzpěry už neslouží, jak by měly, případně že se začínají rozpadat, je čas na jejich výměnu. K té nebudete potřebovat prakticky nic. Stačí menší plochý šroubovák, či něco podobného, v nouzi postačí malý pilník. Bude to zkrátka chtít něco plochého, čím lze lehce zapáčit. A pak se samozřejmě budou hodit nové vzpěry.

Jak vybrat vzpěry kufru

Se vzpěrami se to má zhruba tak, jako třeba s olejovým nebo kabinovým filtrem. Je to jeden z těch dílů, na kterých nedává moc mysl šetřit. Když se podívám na plynové vzpěry (nebo podpěry – záleží, jak to má pojmenovaný ten který e-shop) pro jedničkovou fabii v kombíku, tak nejlevnější vyjde na 157 korun, originální díl na 620 korun. Vzpěra německé prvovýroby stojí 295 korun, takže bych bral buď ji, nebo originál. Na tom, jak dlouho díl vydrží a jak bude fungovat se cena podepíše.

Rozhodně nekupujte ty nejlevnější, se kterými máme v redakci prachbídnou zkušenost. V mrazech totiž přestávaly fungovat a obecně byla síla, jakou držely víko nahoře, ovlivněna teplotou. Nechcete, aby vám při vyndávání vánočních dárku z auta spadlo na záda.

Jak vyměnit plynové vzpěry kufru

Výměna je skutečně triviální, tedy v případě, že vzpěra je toho nejobyčejnějšího a nejjednoduššího provedení. Otevřeme páté dveře a lokalizujeme vzpěry – bývají po stranách. Na koncích jsou nasazeny na čepy a zajištěny plechovou pojistkou. Tu musíme vycvaknout a můžeme ji posunout směrem nahoru. Pak lze vzpěru z čepu sejmout. To samé udělejte i s druhým koncem. Doporučujeme nejprve vyměnit jednu, pak až druhou. Dejte pozor na to, že vzpěry i čepy bývají umaštěné a špinavé, ale taky na to, že jakmile páté dveře zbavíte jedné nebo obou vzpěr, nebude je nic držet nahoře. Hodí se pomocník, který v mezičase víko kufru nahoře podrží, eventuálně si ho můžete opřít o záda, což ale není úplně komfortní.

Jestli jste fajnšmekři, můžete čepy očistit a dát na ně malinko vazelíny, jedná se v podstatě o kloubový spoj a ten si trochu lubrikace zaslouží. Problém, se kterým se můžete setkat, je, že pozice konce vzpěry nebude odpovídat čepu. Na to je jednoduchá pomoc – dá se otočit kolem podélné osy, takže si jeho polohu upravte, jak potřebujete.

Jak vyměnit vzpěry kufru

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články