PRÁCE 🧰

Zrušení pojistné smlouvy, kdy lze vypovědět pojistnou smlouvu na auto

4. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Základní info k pojištění vozidel

Zrušit pojistnou smlouvu na auto není jen tak. Lze to pouze z několika důvodů, ke kterým je nutné současně přiložit potvrzující náležitosti. Jaké možnosti tedy máte?

Zrušení pojistné smlouvy

Zrušení pojistné smlouvy z důvodů prodeje vozu

Existuje několik situací, kdy lze vypovědět pojistnou smlouvu. Mezi nejčastější důvody patří prodej auta. Povinné ručení na nového majitele automaticky nepřechází, vy jej musíte zrušit a nový majitel zařídit. Zde žádné lhůty nebo sankce za zrušení nehrozí. Prostě skutečnost oznámíte pojišťovně s doložením kupní smlouvy. Budoucí majitel je povinen sjednat nové povinné ručení, protože bez něj auto nepřihlásí do registru - od koupě má pak 10 dní na vyřízení této záležitosti.

Zrušení pojistné smlouvy vyřazením auta z provozu

Další záležitostí může být vyřazení auta z provozu. Je to jednoduché, s autem už jezdit nechcete, ale likvidovat ho rovněž nechcete. Zajdete na registr, kde zažádáte o uložení značek do depozitu a spolu s potvrzením kontaktujete pojišťovnu. Existuje výjimka, pokud naopak budete auto přihlašovat z depozitu, pak v té době nemusíte mít sjednané povinné ručení a stačí, když jej zařídíte až po přihlášení. Informovat pojišťovnu musíte i v případě, že auto bylo odcizeno. V takovém případě je nutné doložit protokol od policie.

Auto dosloužilo a je čas ho nechat poslat do věčných lovišť. To znamená zařídit ekologickou likvidaci. Povinné ručení se pak zruší opět s dokladem o likvidaci.

Výročí pojistné smlouvy a její výpověď

Ke konci výročí pojistné smlouvy vám pojišťovna zašle informace o aktuálních cenách pojistného. Pokud s novými cenami nebudete souhlasit, můžete dle zákona smlouvu vypovědět do jednoho měsíce od oznámení nových cen - tedy učinit nesouhlas s navýšením cen za povinné ručení. Netýká se změny, která je ovlivněna malusy - tedy pokud jste v daném roce bourali, výše pojištění se vám zvedne a nelze s tím nic dělat nebo žádat jinde o levnější. Malusy i bonusy se vám napříč pojišťovnami prolínají. Odstoupit od smlouvy lze také v případě vzniku pojistné události.

Poslední záležitost se týká přechodu k jiné pojišťovně. Zde je nutné si uvést následující. Při sjednání povinného ručení si určujete, jak dlouho ho chcete mít a platit. V drtivé většině lidé volí možnost prolongace (uzavřeno na dobu neurčitou) - to znamená, že jakmile uplyne rok, automaticky se smlouva prodlouží na ten další. Je ale možnost si povinné zaplatit jen na rok - zaplatíte tedy celou částku nebo se vám měsíčně strhávají platby. Je tedy nesmysl odcházet v polovině roku, když máte zaplacený celý. Raději počkejte na řádný termín před koncem výročí.

Lhůty pro zrušení nebo pro změnu pojistné smlouvy

Standardně je nutné podat žádost o zrušení pojištění do 42. dne od výročí povinného ručení. Pokud přijde dopis 43. den, je žádost neplatná a musíte počkat na další rok. Tato lhůta se vztahuje pouze na přechod k jiné pojišťovně. V ostatních případech lze povinné ručení nebo i to havarijní zrušit v čase aktuálního dění záležitosti - tedy ekologická likvidace, prodej auta, případně krádež vozu.

Přehled lhůt podání:

  • vznik pojistné události - do 3 měsíců od vzniku pojistné události
  • přechod k jiné pojišťovně - do 6 týdnů před koncem pojistného období
  • výše pojistného - do 1 měsíce od doručení informace o změnách
  • bez udání důvodu - do 2 měsíců od podepsání smlouvy
  • v ostatních případech - v aktuálním čase daného důvodu

Zdroj info: UNIQA pojišťovna.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články