PRÁCE 🧰

Toulky po Česku: Cesta Středočeským krajem aneb Kam se vydat na výlet

28. 3. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Konečně se venku udělalo trošku hezky, a tak je na řadě vyrazit na výlet. Utužovat vztahy a sbírat zážitky. Tentokrát se letem světem vydáme do Středočeského kraje.

Toulky po Česku: Cesta Středočeským krajem

Středočeský kraj je poměrně velká oblast České republiky, a tak není v našich silách vypsat všechny tipy, kam byste měli vyrazit a kde to stojí za to. Snažili jsme se tedy vybrat taková místa, která můžete navštívit třeba hned zítra a která jsme navštívili v posledních měsících. Většina míst je vhodná i pro děti, a tak až budete váhat, kam vyrazit, možná vám naše tipy pomohou.

Kam se podíváme?

Ať už raději chodíte túry nebo se procházíte jen po zámeckých zahradách, určitě si ze seznamu vyberete. Navíc většina návštěv je zdarma, pokud tedy vynecháte vnitřní prohlídky. Na většinu z míst se také dostanete třeba vlakem nebo autobusem, pokud nevlastníte auto, a tak nic nebrání, abyste se na výlet vydali.

Zámek Žleby

Kouzelný pohádkový zámek, ke kterému vede hned několik přístupových cest. Auto necháte pohodlně na centrálním parkovišti, které se platí po odjezdu a pak se už společně s dítkem vydáte na cestu. Nádvoří není příliš velké, ale je tu dostatečné množství laviček, kde se dá sníst párek v rohlíku v mezičase při čekaní na začátek prohlídky. Tu vřele doporučujeme, protože se dozvíte spoustu zajímavých informací a budete se moci pokochat různými předměty z dob minulých. Kdo by dostal hlad na něco většího, může pak zamířit naproti parkovišti do restaurace, kde jsou lidové ceny a dobrá jídla.

Zámek Žleby

Koněpruské jeskyně

Pro milovníky podzemního toulání doporučujeme jednu z jeskyní, které v Česku můžete navštívit. Auto lze nechat na vyhrazeném placeném parkovišti. S sebou si ale vezměte něco teplého i v létě, protože v jeskyních je stálá nízká teplota, tak ať nezmrznete. Takový výlet, který odskáčete pak s angínou, není zrovna výhra. Sezona začíná od dubna a končí v říjnu.

Památník Lidice

Ačkoli se nejedná o místo, kam by zavítal běžně každý, minulost by se neměla zapomínat. Ti, kteří touží po klidu a čase stráveném se svými myšlenkami, se mohou vydat právě sem. Zavzpomínat a nebo uctít památku. Parkuje se u hlavní silnice a stání nestojí nic. V areálu lze koupit drobné občerstvení. Návštěva je možná i s pejsky, jen je nutné je mít na vodítku.

Kokořínský důl

Jestli hledáte jedno z nejkrásnějších údolí v Česku, pak je to právě tady. V oblasti naleznete hned několik stanovišť, kde se za to stojí zastavit a strávit nějaký čas. Velká část přírody je zde lemována pískovcovými útvary a dotváří zdejší atmosféru. Navštívit tak můžete například kokořínské Pokličky a nebo hrad Kokořín. Doporučujeme pevnou obuv a láhev s vodou v batohu. V létě se pro změnu můžete vykoupat v Harasovském jezeře.

Zámek Loučeň

Kdo už jako malý měl rád různé labyrinty, bude tady jako doma. Kromě zámku, který je sám o sobě krásný, si lze projít i zámeckou zahradu (je nutné zaplatit vstup na pokladně). Ta nabízí 12 různých bludišť a labyrintů. Zabaví se tu jak děti, tak i dospělí. Pro lepší zážitek doporučujeme sem vyrazit v létě. Navíc zatímco se mládež bude bavit s hledáním cest, dospěláci si mohou uspořádat piknik uprostřed zahrad - piknikové koše s příslušenstvím lze zakoupit přímo v pokladně. Co takhle zavzpomínat na staré dobré randíčko ve dvou?

Kde se dá dobře najíst?

Jak jinak zakončit dobrý výlet, než něčím dobrým a teplým v bříšku. Dělíme se s vámi o naše oblíbené restaurace, kam se vždy rádi vracíme. A především ta poslední by vám mohla vykouzlit úsměv na tváři, pokud jste stejně jako my marně čekali na vánoční trhy, kde byste si dali známou pochutinu langoš. Víme, kde dělají ten nejlepší a hlavně stojí jen pár korun!

Zastávka Nižbor

Ve stejnojmenném městečku naleznete u staré vlakové stanice výletní restauraci. V létě je tu trochu narváno, ale když přijdete ve správný čas, najdou pro vás místo. Přes zimu mají zavřeno a sezóna se otevírá 1. března. Parkovacích míst je tu dost a pokud máte štěstí, můžete se posadit i venku. My sem jezdíme na vynikající smažák s domácími hranolky, medem a domácí tatarkou. Nic lepšího jste nejedli! Navíc kdo bude mít štěstí, může tu potkat majitele - herce Tomáše Hanáka, který tu sám hosty obsluhuje.

Ve století

V Loděnici nedaleko Berouna se nachází pěkný penzion. Už z venku na vás dýchne příjemná atmosféra. V létě se dá posedět venku u jezírka, jinak ve vnitřních prostorách je také dostatek míst k sezení. Obsluha víceméně příjemná. Podávají tu denní menu, jídla z běžného lístku jsou ale trochu drahá. Kompenzují to ale velké porce. Co se týká parkovacích míst, tak těch mají skutečně požehnaně.

Restaurace Letadlo IL 18

Určitě kolem něj jezdíte po dálnici, když míříte směrem k Liberci. Nachází se přesněji na odpočívadle dálnice D10. Sjet k němu se dá pouze jedním směrem. Restaurace sice nedisponuje bůhví jakou nabídkou, ale více než na jídlo se sem jezdí za zážitkem. Když je otevřeno, lze se v letadle podívat i do pilotní kabiny. V létě zas nikdo nepohrdne točenou zmrzlinou. A nejedná se o žádnou novodobou atrakci. Tenhle stroj tu stojí od dob, kdy jsme byli ještě malí špunti. Možná kdybych zalistovala v rodinném albu, najdu fotku, jak sedím na sedadle pasažéra a cpu do sebe zmrzlinový pohár!

Domácí Langoše

Jen kousek od Kladna v Nové Strašecí se nachází miniaturní místnost. Za pultem je velice vstřícná starší paní, která vlastnoručně tyto dobroty dělá. Za jeden zaplatíte do 60 korun a je ohromný. Sníst si ho můžete uvnitř, kde je zhruba 5 míst k sezení, když bude teplo, tak vyrazte na lavičku na náměstí, kde se dá samozřejmě i parkovat.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články