PRÁCE 🧰

Toulky po Česku: Šumava aneb Tam, kde vlci dávají dobrou noc

4. 4. 2022 7 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Pokračujeme v objevování krásných zákoutí naší republiky a tentokrát zavítáme na Šumavu. Od jara do zimy je tady co dělat, a tak si ve zdejší přírodě najde zalíbení jak zapálený sportovec, tak i rekreační turista. Oblast nabízí opravdu mnoho vyžití, ať už jsou to přírodní památky nebo hrady a zámky.

Toulky po Česku: Šumava aneb Tam, kde vlci dávají dobrou noc

Sedím v trávě se zavřenýma očima. Z dálky slyším šumění vody a větru, když otočím hlavou jiným směrem zaslechnu hvizd ptáků. Jeden nádech a do nosních dírek nasaji panenský vzduch přírody, ve které se právě nacházím. Šumava. Místo, kde vlci dávají dobrou noc a kde slunce probouzí k životu všechny obyvatele lesa.

I vy se můžete oddávat meditaci a posedět si s vlastními myšlenkami, stačí když město vyměníte za venkov a během víkendu dokážete načerpat tolik potřebnou energii na další pracovní zátah v týdnu. Národní park Šumava je opravdu jedinečné místo a samozřejmě se zde nalézá mnoho k objevování, bohužel abych projela všechna místa, musela bych mít více času. V článku se tedy zaměříme na ta, pro mě blízká srdci, místa a třeba v jednom z budoucích dílů zavítáme i po Šumavě někam jinam.

Testovaný vůz VW Multivan

Jak se dopravíme?

Jako už klasicky je mým startovním místem Praha. Naštěstí na „jih“ to není daleká cesta. Stačí, když se budete držet dálnice a do dvou hodin jste na místě. Samozřejmě lze si výlet trochu protáhnou a jet okreskami, ale to už záleží na vás, kolik času zkoumání a výletování chcete věnovat. Každopádně na dálnici budete samozřejmě potřebovat platnou dálniční známku. A pozor na rychlost, neboť se v současné době pokračuje na pracích protáhnutí R4 dále na jih, tak se v pracovní dny budete muset s rychlostí uskromnit a jezdit kolem 70, tak jak povolují dopravní značky podél silnice.

Pro cestování doporučuji spíše auto. Ne, že byste se vlakem nebo autobusem nedopravili, ale byla by to zbytečně komplikovaná cesta a na některá místa veřejná doprava ani nejezdí, takže pokud nechcete mít za den v nohách přes 50 kilometrů, bude doprava v podobě vozu tou nejideálnější. Já jsem se k této výpravě rozhodla využít zrovna testovaný vůz VW Multivan a myslím, že lépe jsem zvolit nemohla. Cesta byla tak pohodlná, že se mi až po té lehkosti dopravování stýská. Navíc naftový motor nesežere výletníky se svou spotřebou paliva zaživa. Průměrný apetit po dálnici je 10 litrů a mimo ni to dokážete ještě stáhnout. Pokud ještě v místě cíle máte chalupu, nebo si najdete levný penzion k přespání, máte vyhráno. A pokud ne, můžete snadno vyndat zadní třetí řadu, do auta hodit matraci a dobrodružství má rázem zelenou.

A ačkoli se to nezdá, tak ještě ke konci března je na Šumavě sníh. Hodí se tedy s sebou zabalit teplou bundu, neb z krásných 15 stupňů Celsia, které byly, když jsem opouštěla Prahu, se rázem o pár hodin později staly 2 stupně nad nulou. Docela se mi i ta huňatá šála pod jarní kabátek hodila.

Počasí na Šumavě na konci března

Kam se půjdeme podívat?

Jak již bylo řečeno, není v mých silách za dva dny navštívit vše co bych ráda, přeci jen zabralo by to více času a člověk se zase nechce na některých místech jen zastavit na kukandu a zase rychle pryč kvůli odškrtnutí bodu ze seznamu. Následující místa jsou pro mě srdeční záležitostí, nejen kvůli cestě, která k nim vede, neb často se při ní na různých stanovištích zastavuje a kochá se krajinou, ale také tím, co se nabízí k vidění přímo v cíli cest. Jestli máte rádi dívání se na plynoucí řeku nebo pozorování mechem porostlých kamenů, nic vám v tom zde nebrání, jen si najděte bezpečné místo pro zaparkování.

Navíc, právě zde v Národním parku naleznete místa, která jinde v republice ne, a tak pokud zrovna v létě netoužíte po moři, může se jevit jako hezká alternativa strávení levné dovolené právě zde. Pro milovníky přírody a zvířátek je to prostě značka ideál.

Hrad Kašperk

Kdo má rád památky, určitě nesmí minout tento nejvýše položený královský hrad v Česku. Když už se sem vydáte, je vhodné se držet ukazatelů a nedojet až do města Kašperské Hory, neboť byste si celou túru k hradu o dost prodloužili. Radím tedy dojet až na druhé parkoviště, které je poměrně velké a navíc se u něj nachází restaurace Rychta na Rančáku, kam můžete později skočit na oběd – jen pozor, neberou karty.

Odsud je to na hrad zhruba kilometr a půl a to udržovanou a značenou cestou. Hrad je na kopci, a tak je vhodné si sbalit do batohu bundu nebo svetr, záleží v jakém ročním období se sem vydáte. Navíc, jestliže se vydáte na prohlídkový okruh, tak ve věži to poměrně dost fouká, takže se něco teplejšího hodit bude. Pevná obuv už je samozřejmostí. Po prohlídce, o níž nebudu příliš prozrazovat, abyste se měli na co těšit, se můžete občerstvit na nádvoří. Od horkých alkoholických nápojů až po pečenou klobásu nebo hermelín. Pro závisláky na internetu tu mají i hradní wifi. V létě se na hradě konají různé koncerty.

Výhled z hradu Kašperk

Jezerní slať

Mezi Kvildou a Horskou Kvildou leží mokřad. Kdo nemá příliš v lásce několika kilometrové túry pak jistě ocení, že se dá v blízkosti zaparkovat a ke slati dojít asi jen 200 metrů. K vidění je tu spíše příroda a okolí kolem slati, než něco, co přitáhne instagramové fandy focení. Během chůze ke slati potkáte několik informačních cedulí, které vypráví o vzniku slati a popisují zdejší floru s faunou. Výlet k jezerní slati je vhodný i pro vozíčkáře, ačkoli ti bohužel nevyužijí vyhlídkovou věž.

Vlčí výběh v Srní

Toužili jste někdy spatřit vlka na vlastní oči? Tak nyní máte příležitost právě v obci Srní. Je žádoucí si ale naplánovat dobrý čas na výlet, začíná totiž jaro a to asi, jak každý ví, je doba páření. Není zaručeno, že se vlci budou vystavovat na obdiv návštěvníkům. Celkově je pozorování trochu o štěstí a především trpělivosti, tak upozorněte své ratolesti, že křikem opravdu nic neuspěchají, ba naopak. Pokud se ale zadaří a vlky uvidíte i v těchto měsících, jistě to bude jeden z těch nezapomenutelných zážitků v životě.

Po příjezdu stačí nechat auto na placeném parkovišti (30 korun na hodinu), a pak se už vydat na stezku. Před parkovištěm se nachází velká informační tabule, ze které můžete načerpat informace a také si udělat obrázek o velikosti výběhu. Na rozloze tří hektarů žije devět vlků. Návštěvníci tato zvířata mohou pozorovat ze čtyř metrů vysoké dřevěné lávky, na kterou narazíte asi po kilometru mírného stoupání – přesněji zhruba uprostřed naučné stezky. Zpět k autu se lze vydat druhou stranou stezky, než tou kterou jste přišli. Vstupné na stezku a na vyhlídkovou plošinu se neplatí.

Vlčí výběh v Srní

Největší soví voliéra v Česku

Jaro se už probouzí a brzy zase budou moci návštěvníci zavítat do voliéry mezi sovy. V zimě jsou zvířata ubytována v Záchranné stanici pro handicapovaná zvířata, ale letní dny si užívají v Borové Ladě. K místu je to od parkoviště opravdu pár minut. Pokud s sebou máte i čtyřnohé parťáky, musíte je zanechat v kotcích před vstupem. Menší děti vezměte s sebou, uvidí nejen sovy, ale také se mohou vyřádit na dětském hřišti před voliérou.

Samotná voliéra je rozdělena do šesti částí – dvě z nich jsou lidmi průchozí, a tak se nedivte, až vám dravec proletí nad hlavou. Většinou se ale tak asi nestane, neboť ptáci jsou plašší. Jiné části jsou už uzavřené kvůli bezpečí zvířat i lidí. Pozornému oku tak neunikne například schovávající se výr velký nebo sova pálená. Dohromady zde lze objevit zhruba 20 sov. Vstupné je dobrovolné.

Největší soví voliéra v Česku

Kvilda

Město, kam zavítají většinou turisté v zimní sezoně. Hodně se tady lyžuje a hlavně jsou tu několika kilometrové trasy pro běžkaře. Zvládnou je i méně zdatní sportovci. Samozřejmě i zde jako v jiných zimních střediscích platí, že je nutné si ubytování objednat dostatečně dopředu. Jinak se jedná o celkem malou obec, ve které je ale veškeré nutné občanské vybavení. A kdo nechce lyžovat na Kvildě, může se vydat na jen pár kilometrů vzdálené Nové Hutě.

V létě oceníte strategické místo pro vydávání se na výlety v okolí. Kousek je to například na Pomník králů Šumavy nebo na vyhlídku na Černé hoře. Kolem se také nachází několik slatí. Stačí si oblast před cestou prostudovat a naplánovat vhodný itinerář. Všude se také dostanete pešky a nebo můžete vyrazit na kole.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.

Fotogalerie (13 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články