PRÁCE 🧰

Toulky po Česku: Vyrazte na výlet do Liberce

14. 3. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Tentokrát vyrazíme na výlet daleko na sever, dobře tak daleko to není, protože z Prahy trvá cesta necelou hodinu a půl - ještě k tomu po dálnici! Co vidět v domově bílých tygrů a kde se zastavit na kus dobrého žvance? Čtěte dál.

Kam na výlet: Co třeba na sever do Liberce?

Jak se dopravíme?

Dopravit se do Liberce lze několika způsoby. Buď můžete použít své auto, jen nezapomeňte mít zaplacený dálniční poplatek nebo si lze koupit lístek na autobus. Například z Prahy jezdí spoje co hodinu a za lístek zaplatíte kolem 115 korun. Vlak si tedy tentokrát neužijete.

Pokud se rozhodnete pro auto, tak parkovat lze v Liberci na několika místech, záleží kam se chcete vydat, ale je možné najít i parkování zadarmo. Nicméně ve většině případů je nutné zaplatit poplatek za stání.

Kdo se nechce mezi jednotlivými místy pohybovat autem nebo pěšky, může jet MHD. Papírový lístek stojí na 40 minut 24 korun - u řidiče je za 30 korun (o víkendu a svátcích se prodlužuje platnost na 60 minut). A kdo by chtěl celodenní jízdenku, tak ta vyjde na 80 korun a platí 24 hodin od označení.

Kam se půjdeme podívat?

Záleží, kolik času jste si pro Liberec vyhradili. Avšak už teď je jasné, že všechna zmíněná místa nedokážete navštívit za jeden den. Ne, pokud nechcete, aby vás drahá polovička nebo děti po zbytek života nenáviděly. A tak proč si neudělat takových výletů víc nebo nestrávit zde třeba prodloužený víkend? Bude to jistě levnější než eurovíkend v cizině.

Liberecká Zoo

Byl by hřích nenavštívit domov tak charakteristických zvířat pro Liberec jako jsou právě bílí tygři. Kromě nich tu žije okolo 170 druhů zvířat. Své čtyřnohé mazlíčky ale nechte raději doma. Zahrada se rozkládá na 13 hektarech, a tak nepočítejte s tím, že ji projdete za hodinu, předem je vhodné také prozkoumat webovky a zjistit, jaké jsou denní programy. Kdo chce ušetřit, sbalí si do batůžku svačinu a pití. Otevřeno mají každý den od 9 do 16 hodin a vstupenka pro dospělé stojí 130 korun.

Botanická zahrada

Druhým hříchem by bylo nenavštívit botanku, která jedna z nejstarších v České republice. Návštěva ve vás zanechá ojedinělé pocity, obzvlášť pokud jste se přes pandemii stali milovníky exotických rostlin a doma jich máte víc, než je zdrávo. A kdo ví, třeba se tady inspirujete a pořídíte další kousky. Jen pozor, ať si vaši blízcí nezačnou myslet, že potřebujete odbornou pomoc. Vstupenka stojí 140 korun pro dospělého a stejně jako v případě zoo, je nutné mazlíky nechat doma.

Botanická zahrada

Ještěd

Kdo by neznal dominantu Liberce, na jejímž vrcholu se nachází televizní vysílač. Pokud si pro výlet vyberete hezký den, ukážou se vám doslova na dlani panorámata všech světových stran. Zaparkovat můžete na parkovišti Ještědka (parkovné stojí 100 korun a lze platit jen hotovostí) - jen přímo nahoru je vjezd na povolení. Kdo chce ale udělat něco pro své zdraví, vyrazí určitě pěšky a nebude parkovat v lese po cestě na vrchol. Vysílač nabízí restauraci, pokud jste si zapomněli své jídlo.

Centrum Babylon

Pokud vyrazíte s dětmi a venku to nebude vypadat na žádnou outdoorovou aktivitu, pak se bude hodit návštěva tohoto místa. Babylon nabízí totiž několik příležitostí k vyžití. Od aquaparku, přes lunapark až po IQland. Mimo to si lze užít třeba ještě bowling, laser game a nebo jiné zábavné aktivity pro dospělé. Záleží na co se vy a děti cítíte. Vstupné se platí na jednotlivě.

Kde se zastavíme na jídlo?

Na každém pořádném výletu prostě vyhládne, a tak je vhodné zamířit do dobrého podniku, kde si každý pošmákne. Kromě toho se určitě budou hodit i tipy na dobrou kavárnu a dortík.

DOK Liberec

Jestliže chcete zažít něco netradičního, ale zároveň se cítit jako doma, pak je tato kavárna s vlastní pražírnou přímo pro vás. Kromě toho se tu můžete naobědvat za příjemné ceny a s velkými porcemi. Po jídle nebo kávě se můžete zastavit ještě v jejich obchůdku a koupit si jejich pečivo, vejce nebo třeba mléčné produkty.

Black Horse

Do této restaurace jsme zavítali zcela náhodou a musím říct, že náhodná rozhodnutí jsou vždycky ta dobrá. Restaurace je irská a jídlo je vynikající. Měli jsme jídlo z polední nabídky, které je přeci jen cenově přijatelnější než to z lístku. Jinak je podnik čistý a personál ochotný.

Mikyna

Jedno z dalších míst, kde se lze jak najíst, tak posedět u dobré kávy je právě Mikyna. Prostor kavárny je vzdušný a čistý. Od 8 do 11 si můžete vybrat ze snídaňové nabídky a pak do 15h si můžete pochutnat na obědu. Nabídka je široká, a tak si vybere opravdu každý. Jídlo je vždy krásně naservírováno.

Jedno Kafe

Hned vedle liberecké radnice, která nemůže chybět na žádné fotce na Instagramu, najdete tuto příjemnou kavárnu. Kromě neděle mají otevřeno každý den. Samozřejmě se tu dá i posedět, pokud si budete chtít dát něco malého na zakousnutí a nebo si vzít kávu s sebou a prozkoumávat dál taje Liberce.

Zdroj info: Zkušenosti autora.
Zdroj médií: Depositphotos, Michaela Rubešová.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články