PRÁCE 🧰

Kousek Afriky v Česku

14. 12. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet Názory

Nemusíte cestovat ani tak daleko, abyste si mohli užít pohled na zvířata, která běžně žijí v savanách Afriky. Stačí, když vyrazíte na celodenní výlet do Dvora Králové.

Kousek Afriky v Česku

Mimo pozorování zvířat za plotem, vás čekají ještě další překvapení. Mezi ně patří absolvování Safari Offroadu a to hned několika způsoby. Buď vlastním autem, safaribusem, africatruckem a nebo po pěší zóně. Tento výjimečný zážitek si můžete dopřát pouze zde a nikde jinde v ČR. Kromě toho existuje ještě jeden zážitek, který zanechá velkou stopu na srdci pro zvířecí milovníky.

Už jsou to sice dva roky, ale i tak na ten den vždy ráda vzpomínám. Bylo to mé první setkání tváří tvář s velkým a především vysokým zvířetem, ke kterému byla má výška často na střední škole přirovnávaná – tedy s žirafou. Setkání bylo dopředu domluvené s místním ošetřovatelem Oliverem, ale to neznamená, že byste zážitek nemohli absolvovat i vy, jde to. Veškeré informace naleznete na stránkách Safari.

Jako by to bylo včera...

Už jen pár minut mě dělí od setkání. Stačí si obléct slušivé vestičky se zebřím motivem a nápisem Safari, a vydáváme se přímo za nosem. Zpoza vysoké ohrady už nedočkavě vyhlíží dlouhý krk. Abychom ale byli na stejně úrovni, musíme vyjít na dřevěnou rampu. První sekundy jsou rozpačité, nikdy jsem žirafám nebyla tak blízko jako právě teď. Člověku jako by se rázem zastavil čas. Vše ustane, jakmile mi Oliver podává větev spolu s instrukcemi.

Kousek Afriky v Česku

Větev se musí držet pevně a žirafa si z ní sama slupne všechny listy, než následně větev vytrhne z ruky a dožvýká si ji bez mé přítomnosti. Je vtipné pozorovat dlouhý, fialový jazyk, kterým se snaží obmotat co nejvíce množství listů. Mezitím se ke krmení přidá ještě sameček, který vycítil příležitosti smlsnout něco dobrého. Zatímco já krmím, Oliver vypráví o schopnostech žiraf pro přežití v divočině. Stačí jedno mohutné kopnutí kopytem a nepřítel je rázem po smrti - to platí i pro lvy.

Právě tady a právě teď se odehrává můj splněný sen. Žirafy miluji od malička a být jim tak blízko, je prostě nepopsatelný zážitek. Ten nakonec umocňuje i fakt, že mi žirafa olízla dlaň, když jsem jí dávala granuli. Granule došly stejně jako větve a chytří žirafáci se odebrali pryč. Chvíli ale na rampě ještě zůstávám a pozoruji jejich vysoké siluety, které se vzdalují a brzy už za kopcem nejsou ani vidět. Je čas jít domů.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články