PRÁCE 🧰

Cesta kolem světa po Česku

5. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet Názory

Hranice se uzavírají a opatření zpřísňují. Pokud se vám nechce v zahraničí podstoupit několikadenní karanténu a dvojité testování na koronavirus, nezbývá než cestovat po tuzemsku. Komu se stýská po světových zákoutích, může vyrazit po Česku a objevit místa, která nápadně svým vzhledem připomínají ta zahraniční.

Cesta kolem světa po Česku

Velkou výhodou je, že po naší zemi se dostanete kamkoli za pár hodin, pokud tedy zrovna nepojedete do Brna přes D1, tam byste při troše smůly mohli zůstat i déle, než byste si přáli. Samozřejmě, když jsou teď hotely otevřené, můžete si udělat takový, "světový" víkend bez stresu a pospíchání domů.

Pro milovníky Toskánska doporučuji navštívit na jaře jižní Moravu. Zvlněná zelená krajina a vinice vás snadno přenesou do slunné Itálie. Pro bližší zkoumání a výlety do okolí navštivte třeba obce Svatobořice, Čejkovice nebo Karlín na Moravě. Avšak tu pravou romantiku naleznete v Mikulově. Nezapomeňte si koupit láhev dobrého vína, ať si ze svého „italského“ výletu přivezete na večer ve dvou něco dobrého.

Víte, jakému městu se u nás přezdívá česká Florencie? Pokud ne, tak zvedněte kotvy a vyrazte na výlet do Slavonic. V centru města se můžete pokochat dochovanými renesančními domky, které se táhnou po celé délce náměstí až do okolních ulic. Zapomenout nesmíte ani na vyhlídkovou věž, která je součástí nedalekého kostela.

Vždy jste snili o tom, že se jednou podíváte do Švýcarska? Jenže tamní ceny jsou na naše poměry docela vysoké, a tak si svůj sen můžete splnit návštěvou Hřenska. Sice zde neuvidíte žádné majestátní Alpy, ale můžete objevit zajímavá skrytá zákoutí. Jen pozor na hluboké lesy mísící se se skalnatou krajinou, která často přechází do spletitých kamenných bludišť. Kdo se jednou ztratí, ten tam možná bude bloudit dodnes. Dominantou oblasti je samozřejmě Pravčická brána, která je největším skalním obloukem v Evropě.

Posledním místem, kam se dnes vydáme je Kanada. V naší řeči spíše tedy jihočeské rybníky – oblast Třeboňska a romantické lesy na Jindřichohradecku. Výletníci sem často jezdí za skrytými kamennými útvary v lesích - nejznámější je viklan Trkal nebo Ďáblova prdel nebo na návštěvu pomníku Járy Cimrmana u obce Kaproun. Velkou atrakcí oblasti je úzkokolejka, a to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Zapomenout nesmíme ani na zříceninu hradu Landštejn.

Zdroj médií: redakce, vlastní foto.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články