PRÁCE 🧰

Pohádkový zámek Žleby aneb Tam, kde žil rod Auerspergů

12. 3. 2021 5 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Pokud by existovala anketa nejkrásnějších zámků v Česku, pak by zámek Žleby mohl apelovat hned na první příčku. Novogotická stavba bere totiž doslova dech a my vám ji představíme v dnešním tipu na výlet autem.

Výlet na zámek Žleby

Na návštěvu tohoto zámku jsem se chystala už dlouho, nakonec se mi ho povedlo navštívit těsně před druhým lockdownem. Na výlet jsem vyrazila klasicky z Prahy. Nejlépe uděláte, když se vydáte hradeckou dálnicí a sjedete na 39. sjezdu na Kolín. Stejnojmenná obec Žleby se nachází jen kousíček od města Čáslav. Od hlavního města je to zhruba hodinu a čtvrt, když je dobrá průjezdnost.

Pokud nemáte auto, nebo chcete dětem udělat výlet poněkud dobrodružnější, pak se můžete vydat vlakem. Zastávka je nedaleko zámku (přibližně 20 minut normální chůze). Spojení z Prahy je dobré. Rychlíky jezdí každou hodinu a cesta trvá hodinu a půl s tím, že musíte vždy v Čáslavy přestoupit na osobní vlak. Na navazující spoj se čeká zhruba deset minut. Takže žádné zdržování.

Parkovat raději pod zámkem

Jakmile dojedete do obce, bude snadné najít zámek, horší to bude s parkováním. Samozřejmě můžete zaparkovat na Zámeckém náměstí, ale předem upozorňuji, že zde chce parkovat každý a podle toho to tak vypadá. Často tu jde i o milimetry, a tak doporučuji zaparkovat na větším placeném parkovišti, které se nachází na druhé straně (vyznačeno v mapce). Odsud je to příjemná procházka až na zámek. Navíc hned naproti parkovišti se nachází restaurace, kde vaří takové ty české klasiky. Smažák s hranolkami zaručen!

Mapka k zámku Žleby

Zkratkou nebo raději ne?

Protože jsem přijela vlakem, vydala jsem se na zámek právě spodní cestou kolem velkého parkoviště. Součástí zámku je i zámecký anglický park, kde si můžete za hezkého počasí udělat piknik, ale samozřejmě s ohledem na návštěvnický řád. Na nádvoří se dá dostat hned několika způsoby, já si vybrala ten kolem hradeb, kdy nebylo vůbec jisté, jestli to není zbytečná cesta, protože nikdo jiný tudy samozřejmě nešel. Cesta nebyla moc vyšlapaná, spíše prorostlá břečťanem. Nakonec se mé rozhodnutí ukázalo jako správné, neboť jsem si ušetřila cestu a dostala se téměř až tam, kam jsem potřebovala. 

Kromě prohlídky exteriérů doporučuji návštěvu zámku. Většinou totiž na prohlídky vnitřních prostor nechodím, ale tentokrát jsem udělala výjimku a nelitovala jsem. 

Výlet na zámek Žleby

Sídlo rodu Auerspergů

Jestliže si lámete jazyk s výslovností, nejste sami. Ale ještě dřív, než se sem nastěhovali oni, zde pobývali jiní, zajímaví lidé. Mezi ně patřil například Karel IV., který zámek koupil a následně jej zastavoval různým pánům a rytířům. Tak, jak zámek vypadá nyní, o to se zasloužili Bohdanečtí z Hodkova a Václav Chotouchovský z Nebovid. 

Od roku 1754 až do konce 20. století byl zámek v majetku Auerspergů. Rod přenesl do zámku své romantické představy, které nezůstaly jen u exteriérových úprav. Za celou dobu pobytu se v prostorách nahromadily luxusní i vzácné sbírky zbraní, obrazů, keramiky, knih, ale i běžného vybavení. Některé z předmětů se zachovaly ve vynikajícím stavu dodnes. Rodině Auerspergů byl zámek odebrán na základě Benešových dekretů, a nyní je ve vlastnictví Národního památkového ústavu.

Ovšem o historii sídla a významných osobách, které v jeho útrobách žily a jak vychovávaly své děti, by vám více řekl jeden ze zdejších průvodců. A tak vřele doporučuji navštívit i vnitřní prostory zámku, zaposlouchat se do vyprávění a na okamžik si představit, jaké to asi bylo tenkrát v těchto krásných prostorách. Stačí trochu představivosti, aby se člověk přenesl o pár desítek let nazpět.

Výlet na zámek Žleby

Pohádkové prostory

Každý říkal, že je krásný. Ale skutečnost je ještě lepší. V prostoru před zámkem se nachází udržovaná zahrada a v teplém počasí se zde můžete posadit na dřevěných lavicích. Kousek od nich si můžete v okénku zakoupit pivo, limonádu nebo i párek v rohlíku. Ceny jsou lidové.

Hned vedle je informační centrum, ve kterém si koupíte lístek na prohlídku nebo suvenýry. Vstupenku na hodinovou prohlídku základního okruhu zámku zakoupíte za 160 korun. Vybrat si ale můžete ještě druhý okruh (soukromé apartmány a divadlo) a třetí okruh (velká věž a sklepení). Já jsem zvolila první okruh, který zahrnuje to nejdůležitější a ke všemu jsem si ještě zakoupila pohled a magnetku (ta se stala už součástí mých cest, což mi připomíná, že asi budu doma potřebovat větší magnetickou tabuli nebo omezit cestování. To druhé určitě nehrozí).

Nerada bych připravila budoucí návštěvníky o překvapení, co všechno uvidí na prohlídkovém okruhu, a tak jen vyjmenuji zajímavé části. Něco naleznete zachycené i v přiložené fotogalerii, ale nejlépe uděláte, až vše uvidíte na vlastní oči, protože na živo je to vždy lepší.

Navíc měla jsem štěstí na zapáleného pana průvodce, jehož výklad o zámku a životě na něm byl velmi poutavý a zajímavý, podařilo se mu dokonce ulovit pozornost menších dětí. Během prohlídky tedy zavítáte do reprezentativních prostor, uvidíte ojedinělou sbírku zbraní (ohromná sbírka), zámeckou kapli, ale také prostory přípravny jídla a velkou věrně zachovalou kuchyni, včetně příslušenství, kterou znáte z některých českých pohádek.

Výlet na zámek Žleby

Žleby na filmovém plátně

Protože se jedná o vskutku krásný a zachovalý zámek, je jasné, že jeho prostory byly zapůjčeny do mnoha filmů a pohádek. Jedná se například o tato filmová ztvárnění: Tři bratři, Nejkrásnější hádanka, Kouzla králů, O vánoční hvězdě, Slasti otce vlasti nebo Nejlepší přítel.

Zajímavost nakonec 

Když už se budete nacházet ve Žlebech, pak rozhodně stojí ještě za návštěvu přilehlá obora, ve které chovají krásné a majestátní bílé jeleny. Spatřit můžete také dravé ptáky a domácí i lesní zvířátka. Některé dravce si lidé mohou prohlédnout z blízka. Pro příznivce němých bytostí jsme nedávno publikovali další tip na výlet - Zookoutek Malá Chuchle.

Za příznivých podmínek v oboře probíhá každý den program. Dvakrát denně je ukázka krmení jelenů a výcvik dravců. Dokonalý zážitek pro malé i velké návštěvníky. Obora je otevřená od května do září a platí se vstup 50 korun.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články