PRÁCE 🧰

Toto jsou nejlevnější auta na trhu

5. 3. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vybrali jsme nejlevnější auta, která si na tuzemském trhu můžete pořídit. Pod hranicí 300 000 korun už se drží jen tři modely, jejich výbava je však velmi chudá. Ve výběru je překvapivě i český fenomén.

Nejlevnější automobily na českém trhu v roce 2024

Články na téma nejlevnější auta na trhu:

  1. Nejlevnější nová auta na českém trhu
  2. Nejlevnější nová auta ve světě
  3. Nejlevnější automobily na českém trhu v roce 2024 - právě čtete

Nové automobily jsou čím dál dražší, to je zkrátka fakt. Je potřeba uznat, že globálnímu trhu s automobily události posledních několika let moc nepomohly, a tak se nárůstu cen jednoduše nelze divit. Automobilky se také ve velkém zbavují malých modelů, které byly historicky nejlevnější. V poslední době se ale zdá, že se blýská na lepší časy. Mnohé automobilky své modely zlevňují, nebo alespoň nešetří s akčními nabídkami. V našem výběru ale akční ceny nezohledňujeme, řídíme se striktně ceníkovými cenami. Toto jsou nejlevnější nová auta na trhu.

10. Renault Clio

Renault Clio byl v kategorii kompaktních automobilů vždy populární volbou, a to i díky příznivé ceně. Dnes si sice můžete koupit plně hybridní verzi za více než 600 000 korun, nejnovější Clio si však v nabídce ponechává i levnou základní variantu. Ta vás vyjde na 383 000 korun. Pod kapotou se sice budete muset spokojit s litrovým tříválcem o výkonu 67 kW (91 koní), avšak výbava je překvapivě dobrá. V základu dostanete Full LED čelní světlomety, klimatizaci, digitální přístrojový štít či bezdrátové zrcadlení telefonu na obrazovce infotainmentu.

9. Hyundai i20

Přímým konkurentem Clia je korejský Hyundai i20. Výbava je sice o něco chudší, s cenovkou startující na částce 379 990 korun se to ale přeci jen o trochu lépe skousává. Pod kapotou pak máte benzinovou dvanáctistovku s výkonem 62 kW (84 koní). Pro Hyundai jsou typické poměrně časté a štědré slevy, a tak můžete i20 pořídit s cenovým zvýhodněním klidně i několik desítek tisíc korun.

Hyundai i20

8. Suzuki Ignis

Suzuki inzeruje model Ignis jako mini SUV. Pokud Ignis skutečně budeme jako SUV kvalifikovat, jedná se o nejlevější auto tohoto druhu na našem trhu. Je fakt, že Ignis lze objednat i s pohonem všech kol a jeho podvozek mu průjezd lehčím terénem skutečně dovoluje. Za základní cenu 378 900 korun si ale budete muset vystačit s přední poháněnou nápravou a mildhybridní dvanáctistovkou o výkonu 61 kW (82 koní) pod kapotou. Z výbavy pak nechybí například klimatizace či LED světla.

7. Suzuki Swift

Suzuki Swift vždy platilo za jednoduché, spolehlivé a levné auto. Nejinak tomu je u jeho třetí generace, která se u nás pomalu doprodává. Na trh už se totiž řítí loni představená čtvrtá generace. Za odcházející Swift dáte aktuálně 373 900 korun a s koncem výroby lze očekávat zajímavé slevy. Pod kapotou pak dostanete totožnou mildhybridní dvanáctistovku jako v Ignisu. Podobná je situace i u výbavy, Swift však nabízí o něco více praktičnosti.

6. Škoda Fabia

Překvapením výběru je jednoznačně tuzemská Škoda Fabia. V poslední době totiž ve společnosti panuje jednoznačný konsensus, že je škodovka přehnaně drahá. Český trh však obdržel Fabii ve výbavě Selection s litrovým atmosférickým tříválcem MPI o skromném výkonu 59 kW (79 koní), za který si Škoda účtuje 369 900 korun. Pokud se spokojíte se slabým motorem, nebude vás překvapivě trápit ani chudá výbava. Zkrátka škodovka pro lidi.

Škoda Fabia

5. Fiat Panda

Zejména druhá generace Pandy byla vždy synonymem pro levné městské vozítko. Třetí generace na to zdárně navázala a dnes patří k nejlevnějším autům na trhu. Za aktuální třetí generaci si Fiat řekne 354 900 korun. Auto pak pohání litrový mildhybridní tříválec s výkonem 51 kW (70 koní). Raritou je šestistupňová manuální převodovka – soupeři vsází spíše na pět rychlostních stupňů.

4. Hyundai i10

Není to tak dávno, kde šel malý Hyundai i10 pořídit pod 300 000 korun. Dnes už tomu tak není – model i10 zdražil na 319 900 korun. Platí ale to stejné, jako v případě větší i20 – Hyundai nešetří se slevami, a tak je často možné tohoto Korejce pořídit hluboko pod 300 000. U takto malého městského vozidla pak nepřekvapí atmosférický litrový tříválec s výkonem 49 kW (67 koní) pod kapotou. Zamrzí ale například chybějící klimatizace v základní výbavě.

3. Kia Picanto

Prvním ze tří vozů, které koupíte pod hranicí 300 000 korun je Kia Picanto. Korejský kompakt rozhodně nepatří k nejnovějším modelům na trhu (tento rok by měl dorazit facelift), to z něj ale automaticky nedělá špatné auto, naopak. Za 299 980 korun dostanete stejný litrový tříválec jako v příbuzném Hyundai i10, na rozdíl od něj ale Kia nabízí v základu klimatizaci.

Kia Picanto

2. Dacia Sandero

Mnozí by si možná mysleli, že nejlevnější auto na trhu nabízí Dacia. Není tomu tak, Sandero je ale rozhodně nejlevnější univerzálně použitelné auto. Řekněme si totiž upřímně, že Sandero je oproti ostatním městským prckům výrazně praktičtějším autem. Za 296 400 korun pak dostanete litrový tříválec s výkonem 49 kW (67 koní), LED světlomety nebo světelný a dešťový senzor. Manuální klimatizace je však za příplatek 10 000 korun.

1. Mitsubishi Space Star

Nejlevnějším autem na tuzemském trhu je Mitsubishi Space Star. Aktuálně za něj zaplatíte 294 760 korunz vlastní zkušenosti víme, že se jedná o velmi povedené městské a příměstské vozidlo. Space Star pak pohání benzinová dvanáctistovka s výkonem 52 kW (71 koní). Výbava je ale, podobně jako u konkurentů, chudá a neobsahuje ani klimatizaci.

Bonus na závěr

Na závěr jsme vybrali ještě nejlevnější sportovní auto a nejlevnější elektromobil na našem trhu. U elektromobilů je to poměrně jednoduché, protože pokud vynecháme malosériová „poloauta“, je aktuálně nejlevnějším elektroautem Dacia Spring s cenovkou 576 400 korun. Definovat sportovní auto je složitější, ale dejme tomu, že takové Suzuki Swift Sport už sportování bere o něco vážněji – jeho cena startuje na částce 581 900 korun. Závěrem malý tip – pokud hledáte opravdu levné nové auto, koukejte po výběhových modelech. Třeba takový Citroen C3, u kterého byla na podzim představena nová generace, se aktuálně prodává s velkou slevou za 339 900 korun.

Zdroj info: Ceníky automobilek.
Zdroj médií: Renault, Hyundai, Suzuki, Škoda, Kia, Dacia, Mitsubishi.

Fotogalerie (10 fotek)

Podobné články