PRÁCE 🧰

Očekávané novinky na automobilovém trhu v roce 2024

14. 1. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Nový rok je tady a s ním i nášup auto novinek, které se chystají vstoupit na trh, nebo se spekuluje o jejich prvním odhalení. Vybrali jsme ty nejdůležitější auto novinky, které v roce 2024 očekáváme na našem trhu.

Novinky na automobilovém trhu pro rok 2024

Ani rok 2024 nebude z automobilového hlediska chudý, nebo snad dokonce nudný. Naopak nás čeká vstup na trh u několika stěžejních modelů. Jak je v posledních letech zvykem, novinky auto moto jsou čím dál více tvořeny elektřinou poháněnými vozidly. Přesto se ve výběru najdou i obyčejná auta pro obyčejné lidi. V neposlední řadě se faceliftu dočkají některé oblíbené modely s tradičnímu spalovacími motory.

Škoda

Nemůžeme začít jinak než u domácí automobilky. Ta totiž chystá novinek hned několik. Vlajkové lodě v podobě Superbu a Kodiaqu se sice představily už v roce minulém, v druhé čtvrtletí roku 2024 se ale poprvé podívají k zákazníkům. Kromě toho je za rohem facelift mladoboleslavského bestselleru – Škoda Octavia by měla dostat výraznější vylepšení poprvé od jejího uvedení v roce 2019. Úprav vzhledu by se měla dočkat přední i zadní část karoserie, velké vylepšení by měl dostat často kritizovaný interiér. Pozitivní zprávou je, že se nečekají výraznější úpravy palety motorizací. Škodovka v průběhu roku představí i úplně nový model v nabídce – jmenovat by se měl Elroq a jednat by se mělo o elektrickou variantu oblíbeného modelu Karoq.

Dacia Duster

A u relativně lidových aut ještě chvíli zůstaneme. Na náš trh se totiž řítí nová generace v Česku zbožňovaného SUV Duster. Ten na první pohled zaujme zcela novým designem, pod ním pak boduje dospělejší platformou a novými technologiemi. Zatímco v interiéru nově najdete hned několik obrazovek, zůstává Duster, i přes snahu působit moderním dojmem, stále tím normálním rodinným autem. Odpovídá tomu i nabídka motorů, kde najdeme tradiční benzinové motory i variantu na LPG. Novinkou je hybridní pohon, z nabídky však vypadla naftová pohonná jednotka.

Dacia Duster 2024

Suzuki Swift

Synonymem obyčejného auta pro lidi je i Suzuki Swift. Jeho nová generace se na tuzemském automobilovém trhu objeví ve druhém čtvrtletí tohoto roku. I Swift se posunul směrem k moderním trendům, a tak nechybí obrazovky v interiéru, bezpečnostní asistenty ani mildhybridní pohonná jednotka. Na druhou stranu si „svišť“ stále ponechává i pohon všech kol, což je v této kategorii nevídaná věc. Hodnocení nového vzhledu ale raději necháme na vás.

Suzuki Swift 2024

Toyota

Opomenout nesmíme ani japonskou Toyotu, ta totiž na český trh přiveze něco nevídaného. Offroad Land Cruiser se dočkal nové generace, která se se svou hranatou karoserií podívá i na naše silnice, tedy spíš polní a lesní cesty. Pod kapotou přitom bude mít turbodieselový motor. Faceliftu se pak dočká celá modelová řada Yaris.

Volkswagen

Několik významných novinek přiveze v roce 2024 na náš trh i německý Volkswagen. Kromě uvedení nového Tiguanu se na trh chystá i nový Passat. Ten je dvojčetem Škody Superb, takže pod lehce rozdílnou karoserií najdete totožnou techniku. Vyrábět se však bude pouze v provedení Varianta. Legendární Passat je postupně nahrazován novým elektrickým modelem ID.7. Ten se letos dočká praktičtější varianty Tourer.

Volkswagen ID.7 Tourer 2024

Elektrické auto novinky

Rok 2024 by se měl stát milníkem v elektromobilitě. Na trh totiž míří několik „cenově dostupných“ elektromobilů. „Cenově dostupných“ berme trošku s rezervou, ale je fakt, že cena nových elektrických modelů nám začíná pozvolna klesat. Z Francie tak dorazí Citroën ë-C3 (dostupná bude i spalovací verze), cenou už při představení zaujalo i Volvo EX30. Peugeot uvede elektrickou 3008, ta však bude také dostupná i se spalovacím motorem. Elektrickou ofenzivu zahájil i Ford, který na český trh uvede elektrické SUV Explorer a spekuluje se o dalším elektrickém SUV s reinkarnovaným názvem Capri. Nezahálí ani korejská Kia, která má do Evropy přivézt kompaktní elektrické SUV EV5, představit se má i menší EV3.

Audi Q6 e-tron 2024

Na druhé straně spektra stojí prémiové automobilky. Tady asi největší novinku chystá Audi, která představí elektrického sourozence modelu A6. Koncepty v provedení sedan a kombi vypadají velmi atraktivně. Se stejnou technikou pak Audi chystá i SUV Q6 e-tron. Novinky nabídne i Mercedes. Představit by se měl elektrický nástupce modelu CLA a omlazení a elektrické verze EQG se dočká i offroadové „Géčko“. Uvedení na trh by se měla dočkat i elektrická vlajková loď Volva v podobě EX90. První elektrický sporťák do prodeje uvede i automobilka MG. Německé Porsche sice chystá facelift modelu 911, u kterého se spekuluje o návratu atmosférického boxeru a jistá je i určitá forma elektrifikace, stěžejní ale bude představení elektrického SUV Macan, na kterém Porsche pracuje už pěknou dobu.  

Takový je náš stručný výběr automobilových novinek pro rok 2024, máte svého favorita?

Zdroj info: Autorský text, Škoda, Dacia, Suzuki, Toyota, VW, Autocar.
Zdroj médií: Škoda, Dacia, Suzuki, Toyota, VW, Kia, Audi.

Fotogalerie (7 fotek)

Podobné články