PRÁCE 🧰

Co je mild-hybrid a na jakém principu funguje?

26. 12. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o hybridech Rozdělení hybridních vozů

V těch elektromobilech, hybridech a nejrůznějších kombinacích spalovacího motoru s elektromotorem aby se čert vyznal. Často se lze setkat s pojmem "mild-hybrid", což svým způsobem hybridní pohon je i není. V dnešním článku si tedy vysvětlíme, co je mild-hybrid a jak vlastně funguje.

Mild-hybrid - co to je a jak funguje

Články na téma mild-hybridy:

  1. Co je to mild-hybrid - právě čtete
  2. Rozdíl mezi hybridem, plug in hybridem a mild hybridem
  3. Jak jezdit s hybridem a mild hybridem

Je to vlastně takový nejnižší stupeň elektrifikace pohonu moderních vozů. Základním znakem mild-hybridů je, že elektromotor nemá takový výkon, aby dokázal obstarat pohon sám. Jeho hlavní úloha je tedy pomoci spalováku díky vysokému krouticímu momentu. Tato pomoc je znát hlavně při rozjezdech, kdy se zlepší akcelerace a odezva na plynový pedál, sníží se spotřeba a emise.

Online inzeráty elektroaut a hybridních vozů

Energie pro pohon elektrického motoru se bere z baterie (typicky 48V), která je dobíjena rekuperací při brzdění. V tu chvíli elektromotor funguje jako generátor, který kinetickou energii přeměňuje na elektrickou a tím vlastně klade pohonnému ústrojí odpor. Něco jako dynamo na kole, u kterého také člověk bezpečně pozná, že je v činnosti, protože to chce trochu víc zabrat do pedálů.

Výhodou mild-hybridu je relativně nízká cena, hmotnost a menší konstrukční náročnost. Využívá se jako taková berlička v případech, kdy je nutné snížit vozu emise, ale ne nijak zásadně. Tento systém pohonu má třeba Volkswagen Golf, Fordu Fiesta nebo třeba Audi A4. Rozhodně se těchto vozů (a mild-hybridů obecně) nemusíte nijak obávat. Jakkoliv jsou složitější, tak hybridní systém netrpí nějakými zásadními problémy nebo typickými závadami.

Do budoucna se čeká další rozšiřování mild-hybridních vozů. Je ale otázka, jestli to bude stačit, protože chystaná EURO norma možná bude natolik přísná, že spalovací motor bude možné využít pouze v kombinaci s velkou baterií a šlo by to tedy o opravdový, nebo-li full-hybrid.

Zdroj médií: Hyundai.

Podobné články