PRÁCE 🧰

Smetanova Litomyšl s romantickým zámkem uchvátí nejednoho cestovatele

31. 3. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

V putování po pěkných místech Česka pokračujeme a tentokrát se vydáváme do rodiště Bedřicha Smetany. K vidění je toho v Litomyšli ale mnohem více, tak sbalit svačinu a hurá na výlet.

Kam na výlet: Zámek Litomyšl

Ani tentokrát tomu není jinak a vyrážíme z Prahy. Litomyšl je poměrně daleko, ale většinu cesty strávíme na dálnici. K tomu se docela hodí Insignie, kterou jsem měla ten týden na test. Kilometry tak ubíhaly bezproblémově a hlavně rychle. Do cíle jsme se dostali za dvě hodiny, po hradecké dálnici. Samozřejmě to lze vzít i po okrskách, ale tím se cesta prodlouží zbytečně o 30 minut.

Výlet do Litomyšle

Na výlet jsme si vybrali nedělní den, avšak předpověď počasí nás nakonec zklamala. Celý týden mělo být hezky a jak na potvoru zrovna ten výletní den padly teploty nesmyslně dolů a já byla ráda, že jsem v autě našla zapomenutou šálu s čepicí. Dost se obě komponenty hodily.

Po příjezdu do Litomyšle by jeden neřekl, že tu najde tolik skvostných míst, ale jakmile se budete blížit k náměstí, začne se otevírat celá jako na dlani. Parkovat můžete hned na několika místech a dobrá zpráva pro lidi, co neradi chodí. Vždy můžete zajet k dané památce, zaparkovat a takto postupovat, až si celou historickou Litomyšl projdete (projedete). 

Výlet do Litomyšle

My jsme auto nechali nakonec na Smetanově náměstí, kde v dnešní koronadobě, bylo asi milion možností na zaparkování. Až mě to zarazilo, jak málo lidí potkáte v ulicích a chodbičkách náměstí. Všechno jsou to především místní, ale při procházce na zámek jsme potkali i tři turisty. Pokud tedy jste asociální a nemáte rádi velké množství lidí, pak se teď nabízí zcela ideální doba pro cestování a zkouknutí všech pěkných míst v republice, než zase vypukne turistická horečka.

Tím největší lákadlem města je jistě zámek, který je na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Mimo jiné ale nezapomeňte ani na klášterní zahrady, muzeum Portmoneum a třeba také dům U Rytíře. Minout byste neměli ani pivovar, ve kterém se nachází byt - tedy rodiště Bedřicha Smetany. Bohužel většina těchto míst, včetně prohlídkových okruhů zámku, je v současné době zavřena - kvůli pandemii koronaviru. To nikomu ale nebrání, aby si užil atmosféru města i tak. 

Po našich stopách

My jsme se ze Smetanova náměstí vydali Vachalovou ulicí k zámku. Na konci této ulice naleznete restaurační zařízení Na sklípku, které má velmi vtipně pomalované červené zdi s opileckými podtitulky. Dále jsme pokračovali do parku, ve kterém se nachází pomník Aloise Jiráska. Někteří lidé na něj lezou a sedají si k němu, ale nám nějak zdolávání soch nepřipadá žádoucí, a tak jsme šli dál. Mimochodem kolem tohoto parku se po silnici dostanete až k zámku.

Výlet do Litomyšle - spousta lidí

Na Náměstí Václava Havla se mimo už zmíněného zámku nachází ještě Regionální muzeum v Litomyšli a také Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže. My se tedy vydáváme do útrob zámku, nutno podotknout, že na jaře až budou kvést rostlinky to tu bude hezčí. Nám počasí úplně nepřálo a místy kápl i déšť. Francouzská zahrada vypadala tak nějak osaměle a na nádvoří u zámku by se lidé dali spočítat na jedné dlani - tedy byli jsme tam jen my. Popravdě od zámeckého parku jsme čekali trošku jinou show, ale snad to bylo současnou situací a tím, že není úplně sezona hradů a zámků, a tak se prostor bude ještě zvelebovat. Nijak zvlášť nás nepřesvědčila o své kráse, a tak jsme se v obcházení vydali dál.

Až jsme narazili na dětské hřiště, tedy velkou trampolínu - moderní prvek, který se absolutně do zdejšího prostředí nehodí, ale budiž. Kašna byla ještě vypuštěná - protože přeci jen, stále máme zimní měsíce. Ale hned naproti zámku se nachází Rodný byt Smetany - bohužel zavřeno. Z areálu se tedy vydáváme dál dle vypracovaného itineráře. My pokračujeme od brány zámku rovně, ale kdybyste to vzali doleva narazíte na Muzeum domečků, panenek a hraček.

Po pár krocích jsme už v klášterní zahradě, která je velmi pěkně zrekonstruovaná a dovedla bych si tu představit v létě nějaký koncert nebo festival vážné hudby. A když jsme u těch klášterů a kostelů, tak jakmile projdeme celou zahradu dostaneme se ke Kostelu Povýšení sv. Kříže. A protože je zima, bodlo by něco na zahřátí. Vydáváme se tedy zpět na náměstí - přesněji do Kafemysl, kde dělají hrozně dobré chai tea latte - takové to pravé, hodně kořeněné a husté. Mňam. Mimo to si můžeme po cestě všimnout malebných, renesančních a barevných domků, které obklopují jedno velké náměstí.

Výlet do Litomyšle

Před obědem zbývá poslední okruh kolem Smetanova domu, tedy divadla. To se nachází pár minut chůze od náměstí, skryté mezi zelení parku. Když už jsme v Litomyšli byli, šli jsme se podívat i tam. Ale byla to poměrně rychlá procházka, neboť žaludky se začaly hlásit o své slovo, a tak jsme se zase vydali zpět k parkovacímu místu. Vyrazili jsme autem do ulice T. Novákové a přesněji do Pivovaru a restaurace Veselka. Byl zrovna "knedlíkový víkend", a tak jsme neváhali a brali ty plněné uzeným masem. V meníčku i s polívkou za krásných 125 korun

Oběd jsme si stylově snědli v autě zaparkovaném opět na náměstí, a pak už nás čekala jen daleká cesta domů. A jak známo, domů ta cesta vždycky ubíhá rychleji.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články