PRÁCE 🧰

Zpomalovací retardéry, jsou vždy prospěšné?

16. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zpomalovací retardéry naleznete na důležitých místech. Slouží především ke zpomalení vozidla a tím předchází případnému neštěstí na vozovce.

Zpomalovací retardéry: Pomáhají nebo škodí?

Zpomalovací retardér a jeho smysl

Každý to jistě zná, jakmile se blíží k uměle vyvýšenému útvaru na silnici, je nutné zpomalit, jinak si pěkně pochroumáte tlumiče a rozhodíte tvrdou ránou záda. V ideálním případě je retardéry vhodné přejet tak rychlostí 10 km/h, vyšší rychlost může být už nebezpečná, nejen pro zdraví, ale především pro automobil. Jejich existence má smysl především u přechodů pro chodce, v obytných zónách nebo třeba u škol - prostě všude, kde mohou být v ohrožení chodci a zejména pak děti.

5 typů retardérů na silnicích

Na silnicích se můžeme setkat s různými typy retardérů - buď je to ten klasický prah - žlutočerné zbarvení, výška se pohybuje od 3 do 8 centimetrů, dlouhý prah - mohou být lichoběžníkového tvaru nebo stupňovitého, u těchto typů bohužel často hrozí odření podvozku u vozů s nižší světlou výškou. V extrémních případech si řidiči mohou prorazit i olejovou vanu při neadekvátní rychlosti přejezdu; dále jsou to tzv. polštáře, široké příčné prahy integrované s přechodem pro pěší a ještě malé kruhové žluté zpomalovače umístěny šikmo proti sobě.

Malé kruhové žluté zpomalovače na silnici

Označení dopravní značkou a osvětlení

Každý úsek se zpomalovacími retardéry by měl být označen dopravní značkou. Je rovněž na místě, aby vyvýšené plochy byly řádně osvětleny a nemohlo tak dojít v noci k jejich přehlédnutí, což by bylo velmi bolestivé, při přejetí vyšší rychlostí a znamenalo by to i vyšší opotřebení vozu, zejména pak tlumičů při takovém častějším průjezdu.

Retardéry a jejich výhody a nevýhody

Jestli jsou retardéry opravdu tak zázračné, na to je těžké odpovědět. Samozřejmě velké plus je ochrana chodců a cyklistů. Oproti tomu ale stojí hluk, vyšší množství emisí, které auto vyprodukuje, protože musí před retardéry téměř zastavit a znovu se rozjet, což si protiřečí s plynulou jízdou. U vozidel se také zkracuje životnost tlumičů a náprav. Problém s přejížděním mohou mít i cyklisté a rovněž v případě velkých dešťů je problém s odvodněním vozovky a při sněhu zase mají silničáři problém s odklizením bílé pokrývky.

Nicméně, protože mezi námi stále existují nezodpovědní řidiči, je na místě mít taková bezpečnostní opatření v rizikových zónách, protože na některé řidiče jsou zkrátka zákony i dopravní značky krátké.

Zdroj info: iDNES, názory autora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články