PRÁCE 🧰

Předcházejte sjetým, oskákaným či zpuchřelým pneumatikám

6. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy

Pneumatiky mají jako jediné neustálý kontakt s vozovkou. Jejich stav ovlivňuje nejen naši bezpečnost a jízdní stabilitu, ale také může negativně ovlivňovat spotřebu paliva a životnost samotných pneumatik.

Kontrola pneumatik - jak je nemít sjeté, oskákané nebo zpuchřelé?

Správná kontrola pneumatik zahrnuje hned několik kroků, které je potřeba splnit. Kontrola nespočívá pouze v hlídání správného tlaku (který je mimochodem vhodné měřit nejlépe, co dva týdny, tedy dvakrát za měsíc), ale také v hlídání hloubky dezénu, stavu běhounu, vychýlení a rovnoměrného opotřebené.

Letní a zimní pláště – kontrola hloubky dezénu

Letní guma musí mít minimální hloubku 1,6 milimetrů. Obecně se odborníky doporučuje, vyměnit plášť, pokud má hloubku menší než 3 milimetry. Na mokrém povrchu totiž 1,6 milimetrový vzorek brzdí až o 44 % hůř než 3 mm vzorek – s tím je taktéž spojen fakt, že čím hlubší vzorek, tím vyšší odolnost vůči aquaplaningu. Zimní plášť je možné používat až do doby, dokud bude mít hloubku 4 milimetry.  Hloubku dezénu je důležité měřit v každé středové drážce, aby se zjistilo, zda se plášť nesjíždí nerovnoměrně (třeba pouze sjíždění pneumatik z vnější strany, vnitřní nebo na středu).

Pokud máte podezření na sjeté pneumatiky, je důležité to okamžitě prověřit. Oskákané pneumatiky mohou být nebezpečné, protože mají sníženou hloubku dezénu, což znamená, že se snižuje odvod vody na mokré vozovce. Pravidelná kontrola pneumatik, včetně prověření dezénu, stavu boků a tlaku v pneumatikách, může pomoci předcházet problémům a prodloužit životnost pneumatik.

Kromě sjetých pneumatik jsou i další problémy, na které je důležité dávat pozor. Například u zpuchřelých pneumatik hrozí nebezpečí prasknutí. Je důležité věnovat pozornost také oskákaným pneumatikám a provádět pravidelnou kontrolu, aby bylo možné identifikovat problémy včas a minimalizovat riziko nehod.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Správná geometrie a vyvážení

Sjeté pneumatiky na vnitřní straně můžou způsobovat zkrácení životnosti. Sjíždění předních pneumatik z vnitřní strany může být způsobeno například špatným nastavením geometrie. Při přezouvání na nové pneumatiky, je vhodné nechat si alespoň jednou ročně zkontrolovat a nastavit geometrii kol. Kromě geometrie je třeba při každé výměně pneumatik nechat kola správně vyvážit.

Geometrie kol zahrnuje nastavení úhlu řízení, výšky kol, vzdálenosti mezi koly, sklonu předního a zadního nápravy a dalších parametrů, které ovlivňují stabilitu a ovladatelnost vozu. Správná geometrie zajišťuje delší životnost pneumatik. Je důležité geometrii kol pravidelně kontrolovat a upravovat.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články