PRÁCE 🧰

Rychlostní index pneu a STK

21. 5. 2023 1 min. čtení diskuze (6) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Tento článek se zaměří na vysvětlení rychlostního indexu pneumatik a jak tento ukazatel ovlivňuje výkon. Dále se zaměříme na bezpečnost vašeho vozidla a na to, co vám řeknou na stanici technické kontroly s nevyhovujícím rychlostním indexem.

Rychlostní index pneumatik a STK

Rychlostní index pneumatiky je důležitým ukazatelem, který určuje nejvyšší rychlost, při které mohou být pneumatiky bezpečně použity. Tyto indexy jsou uvedeny na boku každé pneumatiky a jsou standardizovány podle mezinárodního systému. Je důležité zvolit správný rychlostní index, který odpovídá maximální povolené rychlosti vašeho vozidla, aby bylo zajištěno optimální bezpečí a ovladatelnost na silnici. Je důležité používat pneumatiky s odpovídajícím rychlostním indexem, aby bylo zajištěno bezpečné jízdní chování vozidla a optimální výkon.

Problémy s policií i na technické kontrole

Je nutné dodržovat rychlostní index podle velkého TP. Pokud zvolíte špatný rychlostní index, můžete se při silniční kontrole, v případě, že příslušník PČR bude mít špatnou náladu, může vás i nižší rychlostní index dostat do problémů a můžete získat nepěknou pokutu. Technik na stanici technické kontroly se s vámi také nebude párat. Při technické kontrole vozidla se kontroluje i rychlostní index na pneumatikách. Technici zkontrolují, zda pneumatiky na vozidle odpovídají rychlostnímu indexu uvedenému v Technickém průkazu vozidla (TP). Pokud tento fakt neodpovídá, většinou se sice prakticky nic nestane, ale je lepší mít nejen správný rozměr, ale také rychlostní index. V podmínkách na českých silnicích je nejlépe využit rychlostní index do 130 km/h tedy index "M", vyšší indexy využijí především řidiči, kteří se pohybují spíš na německých silnicích. 

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Zdenek, 23. 5. 2023 23:00
Tak ted Vas slecno asi dost zklamu
Na vozidle mohu mit pneumatiky s nizsim rychlostnim indexem a na STK se mi nic nestane
Je to celkem jednkduche, musim mit zimni pneumatiky, spravneho rozmeru
Zdenek, 23. 5. 2023 23:09
spravneho indexu zatizeni, ale rychlostni indey mohi mit nizsi, jen musim tuto zkutecnost dat ridici vedet a to bud upozornenim jez je v zornem poli ridice pri rizeni vozidla, nebo hlaskou nastavenou v pubnim pocitaci, ktera me na tuto skutecnost upozorni doatatecne vcas

je to prosté, portfolio zimnich pneumatik je mensi nez letnich a proto zakonodarci prekvapive udelali neco pro lidi
ja napr. jezdim obycejnou Octavii 2.0TDI a mam pneumariky predepsane s rychlostnim indexem W - zimaky nemam sanci rozumne sehnat, ale s hlaskou v palubaku je to uplne v pohode
takze priste, nejdriv nastuduju problematiku dopravniho prava a pam poucuji, nehlede na fakt ze nadpis a clanek se nejak obsahove neshoduji
Milan, 22. 5. 2023 7:18
No, k tomuto problému jen toto:
Jediný index rychlosti v ČR je znám a to dokonale, je to index 130 km/h Pokud někdo chce uplatňovat vyšší idex, tak musí jet na německé silnice, v ČR to jaksi nefunguje. Navíc mezi Olomoucí a Vyškovem (úsek D1) se již 20 let pohybujeme rychlostí 110 km/h a posledních 6 roků přískoky v kolonách, úsek
rapo789, 22. 5. 2023 1:11
Vy jste asi na STK nikdy nebyla, nebo to teď bylo poprvé, že píšete o objevu "Ameriky", že STK kontroluje plnění parametrů uvedených v TP včetně pneumatik. To je opravdu tak překvapující skutečnost asi jako že i soupeřův hokejový tým bude mít také hokejky. Navíc to píšete pro lidi co každé 2 roky tento opruz z STK absolvují. Být Vámi tak se vrátím k té ekologii, tam když napíšete něco tak absolutně zbytečného a bezobsažného, tak si toho aspoň nikdo nevšimne.
Baron518, 21. 5. 2023 17:15
Slečno - Vaše info v článku je sice pravdivé, ale nadpis zavádějící. Nic proti, ale zůstaňte raději u receptů. Vyšší rychlostní index znamená vyšší bezpečnost a ano - vyšší pořizovací cenu pneu. Už delší dobu čtu Vaše příspěvky, ale toto je přínos pro motoristy asi jako bychom na netu řešili hromadně malou násobilku.
Novotny Jan, 21. 5. 2023 14:38
Dd, opravdu jsem se v článku s titulkem “ Proč nepoužívat pneumatiky s vyšším rychlostním indexem, než je požadováno” dozvěděl že je možné že plně nevyužiji potenciál pneumatiky a hrozí(překvapivě:)) vyšší náklady???
Tomu tedy říkám studnice vědění ?

Podobné články