PRÁCE 🧰

Ekologická likvidace pneumatik

28. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Likvidace pneumatik je stále důležitějším tématem pro životní prostředí. Tyto produkty se stávají stále větším problémem, protože se neodbourávají správně a mohou způsobit škody na životním prostředí. Naštěstí existuje několik způsobů, jak likvidovat pneumatiky ekologickým způsobem.

Likvidace pneumatik ekologickou cestou

Pneumatiky jsou nezbytnou součástí našich automobilů, ale po uplynutí životnosti se stávají nebezpečným odpadem pro životní prostředí. Tyto produkty mohou způsobit nevratné škody v přírodě a vodních zdrojích, a také přispět k nárůstu skládek. Proto je důležité najít ekologický způsob, jak likvidovat pneumatiky.

Pneumatiky patří mezi jedny z nejčastěji vyhazovaných odpadů na světě a nedostatečná likvidace má negativní dopad na životní prostředí. Tyto produkty se mohou rozkládat i více než sto let a mohou způsobit škody na půdě a vodních zdrojích. Pneumatiky není vhodné pálit ani vyhazovat do lesa. V případě, že se rozhodnete staré pneumatiky pálit, dochází k uvolňování škodlivých emisí do ovzduší. Naštěstí existuje několik ekologických způsobů, jak likvidovat pneumatiky, které mohou pomoci zlepšit stav životního prostředí.

Jedny z nejlevnějších letních pneu na trhu s dopravou zdarma

Zpětný odběr starých pneumatik

Jedním z největších výzev pro recyklaci pneumatik je jejich sběr a centralizace. Mnoho lidí stále ukládá své staré pneumatiky v garážích nebo dvorech. Staré pneumatiky lze nově od roku 2020 dle § 97 zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, přivézt výrobcům pneumatik nebo na místo zpětného odběru starých pneumatik. Podle zákona musí výrobci pneumatik zajistit na vlastní náklady zpětný odběr starých plášťů, a to bez ohledu na značku nebo datum výroby. Výrobce musí pneumatiky přijmout bez vazby na koupi nového výrobku a bez nároku na úplatu (zdarma).

Výrobci pneumatik mají povinnost zřídit alespoň jedno veřejné sběrné místo na své vlastní náklady, a to v každé obci s pověřeným obecním úřadem, nebo v obci, která o to projeví zájem, pokud výrobce v dané lokalitě do 10 kilometrů již nemá sběrné místo pro zpětný odběr. Pokud si nejste jistí, kde se místo zpětného odběru pneumatik nachází, může vám poradit aplikace Kam s ním? nebo stránky Ministerstva životního prostředí. Staré pneumatiky je možné odvést také do sběrného dvora, kde si ale za jejich přijmutí mohou účtovat poplatek.

Zodpovědné nakládání se starými pneumatikami je velmi důležité pro ochranu životního prostředí. Pokud se potřebujete zbavit svých starých pneumatik můžete je odvézt na sběrný dvůr, kde vám je převezmou a odvezou na recyklaci. Další možností je využití služeb specializovaných firem, které se zabývají likvidací pneumatik. Některé z nich dokonce nabízejí likvidaci pneumatik zdarma. Cena za likvidaci pneumatik se může lišit v závislosti na počtu a typu pneumatik, ale většinou se jedná o relativně nízkou částku.

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Ministerstvo životního prostředí.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články