PRÁCE 🧰

Co je potřeba k ekologické likvidaci vozidla

8. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dlouho stojící autovraky by neměly znečišťovat životní prostředí, ale měly by být správně ekologicky zlikvidovány. Co všechno je potřeba k odhlášení auta z registru vozidel?

Ekologická likvidace vozidel - co je potřeba?

Články na téma ekologická likvidace vozidla:

  1. Ekologická likvidace vozidla, jaká je cena?
  2. Likvidace autovraků: Průběh a cena
  3. Postup při ekologické likvidaci vozidla
  4. Jak zlikvidovat auto krok po kroku
  5. Ekologická likvidace vozidel - co je potřeba? - právě čtete

Ekologická likvidace vozidel je proces, při kterém dochází k vyřazení vozidla z běžného provozu. Spolu s tím vůz zaniká také v celé evidenci. V legislativě se tento vůz následně označuje termínem „vozidlo s ukončenou životností“. Ekologickou likvidaci může provádět pouze pověřený specializovaný podnik. Autovrak je řazen do nebezpečného odpadu, protože obsahuje látky, jako jsou olej, benzin, kyseliny (v autobaterii) a další.

Vyřazení vozidla z registru je dnes opravdu jednoduché. Stačí si pouze na internetu vyhledat autorizovanou pobočku (přehled těchto míst najdete na webu Ministerstva životního prostředí MA ISOH – v tomto roce je 547 aktivních míst), následně vyplnit jednoduché dokumenty (nejčastěji se jedná o plnou moc k předání autovraku do bezplatné likvidace – s poskytnutím úplaty – a/nebo čestné prohlášení o ztrátě technického průkazu, nečitelném VIN kódu a dalších).

Ekologická likvidace vozidel - co je potřeba?

Ekologická likvidace vozidel a podmínky

Kromě plné moci (v případě, že jste pouze provozovatelem vozidla) a čestného prohlášení, případně rozhodnutí o dědictví (v případě likvidace vraku zemřelé osoby), je potřeba si s sebou vzít také velký technický průkaz (pokud jej máte), občanský průkaz a v případě OSVČ osob také živnostenský list.

Ekologická likvidace autovraků – zákon

Likvidace vozidla se řídí následující legislativou:

Po likvidaci vozidla vám podnik vydá potvrzení o ekologické likvidaci, spolu s osvědčením o registraci vozidla a registrační značkou se vydáte na příslušný úřad a požádáte o vyřazení auta z evidence. Po vyplnění formuláře o vyřazení vozidla, dostanete zápis do velkého technického průkazu o zániku vozidla. S technickým průkazem se následně vydáte do pojišťovny a zrušíte pojistnou smlouvu.

Solidní autovrakoviště za vás odhlášení z registru vyřídí. Za ekologickou likvidaci nic neplatíte, autovrakoviště vám ale mohou za kompletní vůz nabídnout drobnou úplatu, nebo dárkové poukazy na pohonné hmoty.

Zdroj info: Ministerstvo životního přostredí.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články