PRÁCE 🧰

Cena ekologické likvidace vozidla

12. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud již svůj vůz nechcete dál spravovat a ani jej nechcete (nebo nemůžete) prodat, či vám již dosloužil, musíte si vyřídit ekologickou likvidaci. Co všechno musíte zařídit a kolik vás ekologická likvidace vozu bude celkem stát?

Ekologická likvidace vozidla, jaká je cena?

Články na téma ekologická likvidace vozidla:

  1. Ekologická likvidace vozidla, jaká je cena? - právě čtete
  2. Likvidace autovraků: Průběh a cena
  3. Postup při ekologické likvidaci vozidla
  4. Jak zlikvidovat auto krok po kroku
  5. Ekologická likvidace vozidel - co je potřeba?

Co je ekologická likvidace vozidel

Ekologická likvidace vozidel je proces, při kterém dochází k vyřazení vozidel z provozu a spolu s tím i z celé evidence. V legislativě je poté vůz nazýván termínem "vozidlo s ukončenou životností". Autovrak je označován jako nebezpečný odpad (protože obsahuje oleje, benzin, naftu, kyseliny v baterii a další nebezpečné látky) a proto musí být jeho likvidací pověřen specializovaný podnik, který jej ekologicky zlikviduje.

Vyřazení vozidla z evidence

Zrušení a vyřazení vozidla z evidence je dnes opravdu jednoduché. Stačí si pouze zavolat na specializované místo, (přehled těchto místo můžete shlédnout u Ministerstva životního prostředí) kterých je dnes již přes 500, případně vyplnit jednoduchý formulář, který tyto podniky nabízejí.

Cena ekologické likvidace vozidla

Podle zákona za ekologickou likvidaci vozidla nemusíte nic platit. Mnoho firem láká i na odvoz a vyřazení vozidla z evidence vozidel a zrušení povinného ručení. Jak to však je? Pokud dovezete úplné auto spolu s velkým technickým průkazem a vyplněnou plnou mocí, registračními značkami, neplatíte nic. Jelikož samotný odtah a zrušení automobilu je možné financovat z výnosů z prodeje druhotných surovin, které podnik získá z vašeho vraku a navíc je dotován státem formou dotací. Avšak za nekompletní vůz budete platit poplatek.

Kompletní vůz k ekologické likvidaci

Kompletním vozem se rozumí karoserie vybavená identifikačním číslem vozidla VIN, včetně dveří, blatníků a kapot. Dále autu nesmí chybět baterie, hnací a převodový mechanismus, katalyzátor, nápravy s koly, motor vybavený identifikačním číslem, elektroinstalace, včetně ovládacích prvků, bezpečnostních prvků a řídící jednotky.

Pokud auto není kompletní, znamená to, že zpracovatel nemusí mít dostatečné výnosy, které by pokryly dopravu spolu s jinými poplatky a proto bude finanční náhradu požadovat po vás. Výše náhrady není zákonem stanovena, závisí na dohodě mezi zpracovatelem a majitelem auta. Celý postup auta při ekologické likvidaci není nijak složitý.

Likvidace vozidla se řídí následující legislativou: zákon č.56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, zákon č.185/2001 Sb. o odpadech, vyhláška č. 352/2008 Sb. o podrobnostech nakládání s autovraky a vyhláška č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady.

Ekologická likvidace vozidel, co je potřeba?

  • velký TP
  • občanský průkaz
  • plnou moc (v případě, že jste pouze provozovatelem vozidla)
  • rozhodnutí o dědictví (v případě likvidace vraku zemřelé osoby)
  • v případě živnostníků: živnostenský list

Při ekologické likvidaci vozidla vám příslušný podnik vydá potvrzení o ekologické likvidaci, se kterým, spolu s osvědčením o registraci a registrační značkou, přijdete na dopravní úřad, kde požádáte o vyřazení vozu z evidence. Vyplníte formulář o vyřazení vozidla a získáte záznam do technického průkazu. S technickým průkazem se poté vydáte do pojišťovny, kde zrušíte pojistnou smlouvu a proplatí vám nespotřebované pojistné. Za zánik vozidla (dříve trvalé vyřazení vozidla z registru silničních vozidel) nezaplatíte nic.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články