PRÁCE 🧰

Jak probíhá likvidace auta a jaká je cena?

17. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud máte vy nebo se v místě bydliště nachází nějaký autovrak na parkovišti, který zabírá místo na parkování, bohužel se ho nemůžete zbavit jen tak. Předchází tomu totiž hned několik důležitých úkonů.

Likvidace autovraků: Průběh a cena

Ekologická likvidace vozidel

Autovraky jsou bohužel častým jevem u sídlišť a také na různých parkovištích, bohužel s tím město nemůže moc udělat, a tak tam auta chátrají dál. Mezi tím je někdo samozřejmě i vybrakuje. Nicméně pokud je majitel znám, je v jeho nejlepším zájmu, aby věc řešil a auto nechal ekologicky zlikvidovat. Minimálně si tím ušetříte naštvané pohledy sousedů. I auto, které se stalo předmětem dopravní nehody, a ta z něj učinila nevratně poškozené, se musí zlikvidovat.

Likvidace auta - co vše je nutné podstoupit?

Celý proces likvidace autovraků není nikterak náročný, ačkoli vám to možná zabere pár hodin nebo dnů, podle vašich časových možností. Jako první si na internetu vyhledejte nejbližší autovrakoviště - na jiném místě se nelze auta legální cestou zbavit. Některé firmy nabízejí zdarma odtah vraku, takže se nebudete muset starat ani o tuto záležitost. Při cestě na autovrakoviště si s sebou nezapomeňte vzít malý a velký techničák a občanku. Pokud jste autovrak získali v dědickém řízení, pak musíte přinést i kopii dědického řízení, aby vůz mohl být legálně zlikvidován.

Likvidační protokol a odhlášení auta z registru

Na autovrakovišti se auto zlikviduje a následně vám bude vystaven, včetně všech náležitostí, likvidační protokol. Tím to ale celé nekončí. Dále musíte zajít na úřad, neboť je potřeba auto odhlásit z registru vozidel. Na odboru dopravy, kde budete věc vyřizovat, mějte u sebe onen protokol o likvidaci, dále malý a velký technický průkaz, žádost o vyřazení z registru a občanský průkaz. Zde bude vozidlo trvale vyřazeno z registru. Ale pozor bez dokladu o likvidaci se tak nikdy nemůže stát - myslete na to zejména v případech, kdy se rozhodnete jednotlivé části vozu rozprodávat.

Zrušení povinného ručení

Jakmile toto vše zařídíte, zbývá poslední administrativní krok - tím je zrušení povinného ručení a pokud jste ho měli, tak i toho havarijního. Musíte kontaktovat pojišťovnu a nahlásit změnu. Tato pojištění tedy automaticky nezanikají a pojistník si záležitost musí vyřešit sám.

Likvidace vozidla a cena

Za zlikvidování autovraku, který je v kompletním stavu, neplatíte nic. Za kompletní vrak se považuje auto, které má: karosérii, včetně viditelného VIN kódu, spolu s dveřmi, blatníky a kapotou, nesmí chybět ani akumulátor, hnací a převodový mechanismus, katalyzátor (na to pozor, často se stávají předmětem krádeže zlodějíčků), nápravy s koly, motor, elektroinstalace, řídicí jednotka a ovládací prvky, včetně těch bezpečnostních.

Pokud něco z výše zmíněného chybí, je možné, že budete platit poplatek. Jak vysoký bude, je na každém provozovateli autovrakoviště. Není to tedy zákonem přesně dané. Proto pokud už teď víte, že nemáte kompletní autovrak, raději se dopředu informujte, kolik přesně likvidace auta bude stát.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články