PRÁCE 🧰

Jak zlikvidovat auto krok po kroku

3. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ekologická likvidace je jednou z možností, jak se zbavit starého auta. Jak taková autolikvidace probíhá a co je potřeba následně řešit?

Jak zlikvidovat auto krok po kroku

Jak ekologicky zlikvidovat auto

Legální ekologická likvidace se řídí zákonem č. 185/2001 Sb. o odpadech. Detailněji pak § 37. Sami vůz zlikvidovat nemůžete, mohou to provozovat pouze specializované podniky, které většinou požadují kompletní vůz. Proto si dejte pozor na prodávání náhradních dílů. Ke správné ekolikvidaci je zapotřebí, aby vůz měl motor, dveře, kapotu, kufr, autobaterii, hnací a převodový mechanismus, katalyzátor, nápravy s koly, motor vybavený identifikačním číslem, elektroinstalace, včetně ovládacích prvků, bezpečnostních prvků a řídící jednotky.

V případě nekompletního vozu vám může být účtován poplatek. Podle zákona ekologická likvidace není zpoplatněna, ale pouze v případě kompletních vozů. Mnoho autovrakovišť láká své zákazníky na likvidaci spolu s odhlášením vozidla z registru. Pokud máte k autu všechny potřebné dokumenty (velký technický průkaz, vyplněnou plnou moc a registrační značky) je tento úkon možné provést v rámci ekolikvidace.

Samotný odtah a zlikvidování vozidla je možné financovat z prodeje druhotných surovin, které vrakoviště získá prodejem náhradních dílů. Navíc je tento úkon dotován státem, a i vy přispíváte při přepisu staršího vozidla tzv. ekologickou daní. Za vozidlo, které spadá do kategorie Euro 0 (například Škoda 120 nebo Škoda Favorit) zaplatíte 10 000 korun. Euro 1 (například W Golf II nebo Peugeot 205) platí 5 000 korun, Euro 2 (například Fiat Punto nebo Renault Clio) - 3 000 korun, Euro 3 (Škoda Octavia nebo BMW e46) - 0 korun. Tyto částky se postupem let mění. O zaplacení ekodaně se můžete přesvědčit ve velké technickém průkazu.

Kde sešrotovat auto

Své vozidlo můžete v letošním roce nechat sešrotovat na celkem 547 autorizovaných autovrakovištích. O dostupných místech se můžete informovat na stránkách Ministerstva Životního prostředí - MA ISOH.

K ekologické likvidaci je potřeba si kromě auta donést také pár důležitých dokumentů. Mezi tyto dokumenty patří plná moc (v případě, že jste pouze provozovatelem vozidla), čestné prohlášení, rozhodnutí o dědictví (v případě likvidace vraku zemřelé osoby), velký technický průkaz (pokud jej máte), občanský průkaz a v případě OSVČ osob i živnostenský list.

Potvrzení o ekologické likvidaci vám podnik vydá a vy se, spolu s osvědčením o registraci vozidla a registrační značkou, vydáte na úřad, kde požádáte o vyřazení z registru vozidel. Po vyplnění formuláře o vyřazení vozidla, dostanete zápis do velkého technického průkazu o zániku vozidla. Se „znehodnoceným“ technickým průkazem se zastavíte do své pojišťovny, která vám zruší sjednanou pojistku a vrátí část peněz.

Zdroj info: Ministerstvo životního přostredí.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články