PRÁCE 🧰

Auto nestartuje? Jaké jsou nejčastější příčiny?

1. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Nastartování auta Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Startování auta v zimě

Proč nestartuje auto? Příčin tohoto jevu může být nespočet. Pojďme se nyní podívat na pár nejběžnějších závad, které mohou zapříčinit nenastartování vašeho miláčka. 

Proč nestartuje auto?

Baterie jako příčina číslo jedna

Jestliže jste ráno přišli ke svému vozu, které stálo na parkovišti a auto nestartuje, je nejdůležitější jako první zkontrolovat baterku. Mohli jste nechat omylem zapnutá světla, či mohla být baterie poškozená. Po tom, co vyloučíte poškození, baterii můžete pomocí startovacích kabelů a jiného auta znovu dobít a nastartovat. Jízdou se pak dostatečně dobije (i přesto doporučujeme baterii externě do plna dobít, tj. na napětí min. 12,6 V).

Testery autobaterií v nabídkách e-shopů

Pokud jste však na baterii objevili jakékoliv poškození, vřele doporučujeme koupit novou. Nejen z důvodu vaší bezpečnosti, ale i kvůli vašemu vozu. Životnost baterie se pohybuje okolo 4 až 6 let, tudíž jestli jste baterii dlouho nevyměňovali a stále se vám po dlouhém stání vybíjí, je možné, že je na konci své životnosti a rozhodně doporučujeme výměnu.

Co dělat když nestartuje auto

Nefunkční imobilizér

Vaše auto může klasicky nastartovat, ale po několika vteřinách zhasne, problémem může být vadný imobilizér. Jednoduchým řešením může být pouhá výměna klíče (pokud máte plnohodnotný náhradní klíč). Auto by mělo nastartovat. Pokud se tak nestane, doporučujeme navštívit odborný servis, který se výměnou a opravou imobilizérů zabývají.

Chybějící palivo

Častým problémem, proč nestartuje auto, je mnohdy pouze prázdná nádrž. Zkontrolujte hladinu paliva, doplňte jej a proveďte start. U benzinu stačí vzít kanystr a dojít na nejbližší čerpací stanici. U naftových motorů je možné, že pokud jste startovali s prázdnou nádrží, mohli jste zavzdušnit motor. V takovém případě doporučujeme navštívit servis a nechat vůz raději zkontrolovat.

Pokud je však paliva v nádrži dost, je možné, že je ucpaný palivový filtr. Případně může dojít k jiné poruše v palivovém systému, o to se však už postarají v autoservisu.

Problémů může být spousta. Takovým situacím se dá velmi snadno vyhnout pravidelnou kontrolou a údržbou vašeho vozidla. Jednoduší je se o vozidlo starat pravidelně než pak řešit výrazně cenově vyšší problémy.

Zdroj médií: Depositphotos, freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články