PRÁCE 🧰

Motorový olej 10W-30

20. 2. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Info o viskozitách olejů Viskozity motorových olejů Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Dnes už se s ním v osobních automobilech moc nesetkáváme, přesto se tento olej stále prodává a prodávat se bude.

Motorový olej 10W-30

SAE specifikace

Viskozita oleje 10W-30 je taková, že je mazivo dobře čerpatelné od nějakých -20°C. Podle druhého čísla je pak možné usoudit, že tenhle olej nebude při provozní teplotě motoru, tedy zhruba při 100°C, příliš hustý. Na druhou stranu, pokud by se motor dostal do zátěže po delší časový úsek, mohlo by při přehřátí oleje docházet k jeho degradaci a tvorbě karbonových úsad. Proto se tento olej používá spíše u těch agregátů, kde je předpoklad, že k tomu nebude docházet. To znamená třeba i motory těžké techniky, které nedosahují vysokých otáček.

SAE specifikace olejů

10W-30 pro sekačky

Velmi často je 10W-30 předepsán pro zahradní sekačky a traktůrky. Pro tyto stroje většinou dodává motory Honda, případně Briggs & Stratton a oba tito výrobci ho obvykle předepisují, společně s výměnným intervalem jednou za rok. Často se lze také setkat se "speciálními" oleji pro zahradní techniku. U čtyřtaktních motorů je to spíše marketing a upřímně se většinou jedná o maziva ne úplně top kvality, čemuž odpovídá i cena. Pro potřeby jednoduchých a nepříliš namáhaných agregátů to ale stačí. Pozor, u sněhových fréz, tedy techniky používané v zimním období, se většinou využívá jiný, řidší olej.

Nabídka motorových olejů 10W-30

Mohu SAE 30 nahradit 10W-30?

SAE 30 je minerální olej. Jak už jeho označení napovídá, jedná se o olej sezonní, který s klesající teplotou hodně zhoustne a bude velmi špatně čerpatelný. Používá se obvykle u motorů, kde je předpoklad, že v zimě daný stroj uživatel startovat nebude. Pokud výrobce toto mazivo předepisuje, nemá asi moc smysl experimentovat. Pakliže je ale v manuálu povolen i olej 10W-30, případně jiný, můžete ho použít, pravděpodobně to bude pro motor i lepší.

Zdroj médií: Depositphotos, Redakce.

Podobné články