PRÁCE 🧰

Motorový olej 15W-40

15. 2. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Info o viskozitách olejů Viskozity motorových olejů Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

S tímto mazivem se dnes u osobních automobilů setkáváme spíše zřídka, až výjimečně. Využívá se spíše u zahradní a těžké nákladní techniky.

Motorový olej 15W-40

Podle specifikace SAE je olej bez problémů čerpatelný do -20°C. Fungovat by měl bez problémů do nějakých 40°C venkovní teploty. Je to tedy jeden z těch "hustších" olejů, které nejsou tak tekuté, jako moderní maziva, která mají za úkol především snížit tření v motoru na úplné minimum. Pokud bychom do moderního přímovstřikového motoru s turbem nalili 15W-40, pravděpodobně bychom dost zkrátili jeho životnost.

SAE specifikace olejů

15W-40 je spíše "letní"

Jak už jsme uvedli výše, někde kolem -20°C je optimální teplota, za které by měl jít motor s 15W-40 bez problémů nastartovat. I přesto, že zimy už nebývají tak tuhé, asi bychom tento olej nezkoušeli lít do motoru, pokud to výrobce vyloženě nepředepisuje. Při startu za tuhých mrazů by totiž mohlo jednoduše dojít k tomu, že by se díky vysoké viskozitě nedostal všude, kde má být a trvalo by to delší dobu (klidně přes deset sekund). V tu chvíli to je takříkajíc "kov na kov", zejména po delší odstávce, kdy může dojít k narušení soudržnosti mazacího filmu. A než tlak mazání dosáhne optima, opotřebení je extrémně vysoké a životnost agregátu se rapidně snižuje.

Vybírejte motorové oleje 15W-40 online

I to je důvod, proč se často tento olej používá v zahradní technice (a ani tam ne většinově), a obecně takových těch "letních strojích". To znamená sekačky, lodní motory a podobně. Prostě to, co přes zimu většinou stojí. 15W-40 má využití i v těžké technice, a některých hvězdicových motorech.

Pokud výrobce tento olej pro váš vůz doporučuje, rozhodně ho použijte, bez ohledu na jeho vyšší viskozitu. Motor je na něj konstruován a v případě, že zvolíte mazivo s nižší viskozitou, které předepsáno není, může se skutečně zkrátit životnost.

Zdroj médií: Depositphotos, Redakce.

Podobné články