PRÁCE 🧰

Kontrolka EDC – co signalizuje za problém?

3. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chyba EDC je závada elektronického řídicího systému vstřikování paliva u vznětového motoru. Tento systém je zodpovědný za řízení vstřikování paliva do válců motoru. Víte, jak řešit chybu EDC?

Kontrolka EDC – co signalizuje za problém?

Pokud dojde k poruše tohoto systému, může to vést k různým problémům, jako je například pokles výkonu motoru, zvýšená spotřeba paliva a v nejhorším případě může také dojít k nenávratnému poškození motoru.

Co se děje v případě, že se rozsvítí kontrolka EDC?

EDC (Electronic Diesel Control) je elektronický řídicí systém vznětových motorů, který je zodpovědný za řízení vstřikování paliva, předehřívání, chlazení, výfukový systém, systém recirkulace výfukových plynů, přeplňování turbodmychadlem, sací a palivový systém. Systém EDC funguje tak, že řídicí jednotka zpracovává informace ze senzorů a na základě těchto informací rozhoduje, kolik paliva má být vstřikováno do válců motoru. Například pokud je motor studený, řídicí jednotka zvýší množství paliva, které je vstřikováno do válců. To je nutné k tomu, aby motor mohl rychleji nastartovat a dosáhnout provozní teploty. Pokud motor pracuje pod zatížením, řídicí jednotka také zvýší množství paliva, které je vstřikováno do válců, aby motor mohl vyvinout požadovaný výkon.

Tento systém EDC je montován do moderních motorů. Co dělat v případě, že se u vozidel Iveco Daily, Eurocargo nebo Man objeví kontrolka EDC? Chyba EDC může mít mnoho příčin. Mezi nejčastější příčiny rozsvícení kontrolky EDC patří například: ucpaný palivový filtr, problém se vstřikovači, porucha palivového čerpadla nebo dokonce i nekvalitní palivo. Dle odborníků může být problém také v přívodu paliva, kde je nutné zkontrolovat, zda se do hadiček nedostal vzduch, případně zda není některá uvolněná.

Poznáte to jednoduše, příznaky mohou být například: trhnutí v pohybu (vozidlo v tu chvíli ztratí trakci), větší množství černého kouře z výfuku nebo podle velkého kolísání otáček.

Jak vyřešit problém s kontrolkou EDC?

Pokud se na palubní desce vozidla rozsvítí kontrolka EDC, je důležité co nejdříve vyhledat pomoc odborníka. Diagnostika poruchy EDC je v takovém případě velmi žádaná. Oprava chyby a svíticí kontrolky EDC závisí na její příčině. Pokud je příčinou ucpaný palivový filtr, je třeba jej vyměnit – výměnu palivového čerpadla odborníci doporučují po ujetí 90 000 kilometrů. Problém může být také ucpaný katalyzátor, přerušení časování vstřikování paliva, porucha senzoru pedálu plynu, nefunkční žhavicí svíčky a mnoho dalšího.

Pokud jsou příčinou problémy s provozem vstřikovačů, je třeba je vyčistit (například vyčistit ultrazvukem – avšak pozor, pokud jsou vstřiky špatné, pouze oddálíte jejich smrt) případně vyměnit. Může být problém také s kontaktem, případně snímačem tlaku nebo s elektroinstalací. V případě, že diagnostika hlásí chybu „kontrola kvality paliva“ příště pro jistotu tankujte palivo z jiné čerpačky.

Zdroj info: Truck-forum, Mercedes-classic.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články