PRÁCE 🧰

Cesta do Chorvatska přes Slovinsko mimo dálnici (2022)

6. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Levné cestování autem Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Cena cesty

Jednou z možností, jak cestou do Chorvatska ušetřit, je vyhnout se dálnici ve Slovinsku. Tuto možnost využívá docela dost Čechů. Cesta se sice o něco protáhne, ale nemusejí platit za docela drahou dálniční známku.

Jak ušetřit cestou do Chorvatska – Slovinsko bez dálnice

Články na téma nejlevnější cesta do Chorvatska:

  1. Jak ušetřit cestou do Chorvatska – Slovinsko bez dálnice (2022) - právě čtete
  2. Jak nejlevněji dojet do Chorvatska (2022)

Opravdu chcete jet o hodinu déle?

Předně doporučujeme zvážit, jestli se vám opravdu zhruba hodinový rozdíl oproti jízdě po dálnici vyplatí. Slovinská dálniční známka totiž vyjde na 15 eur, pokud koupíte týdenní, případně na 30 eur, když pořídíte měsíční. Ano, Slovinci to vzali dost vyčůraně, dobře vědí, že většina dovolenkářů jede k moři na 10 až 14 dní, a tak jim rádi prodají známku na měsíc. S ohledem na cenu (v přepočtu vyjde týdenní na 368 korun, měsíční na 736 korun) bychom tedy zvažovali cestu mimo dálnice jen v případě, že byste museli kupovat tu dražší. Tak jako tak počítejte s tím, že průjezd Slovinskem mimo dálnici celou cestu minimálně o hodinu protáhne.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Cesta do Chorvatska mimo slovinskou dálnici

Na tom, abyste to přes Slovinsko mohli švihnout mimo dálniční síť, musíte začít pracovat už v Rakousku. Z dálnice A2 sjedete na 138. kilometru na Ilz. Přes ten projedete, ale odbočíte doleva a dáte se na Walkersdorf. Následně se musíte dostat na hranice se Slovinskem, které překročíte za obcí Bad Radkesburg. Teď to bude trochu pruda, protože se musíte přes Slovinsko dostat na hraniční přechod Ormož. Následně zbývá napojit se chorvatskou dálnici E65, takže musíte přes Varaždin. Po dálnici už pak pokračujete směrem na Záhřeb.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Je zde ještě jedna možnost, a to vyhnout se Omroži, respektive uhnout na jeho okraji doleva na Obrež, jet dále přes Grabe a překonat hranici s Chorvatskem na přechodu Trnovec. Potom už to opět pustíte dolů na Varaždin a na dálnici E65. Vychází to plus mínus na stejno jako přeš Ormož. Za Grabe, tedy ještě před hraničním přechodem, nezapomeňte natankovat na benzínce Petrol (červeno-modrá), oproti Chorvatsku ušetříte.

Tip pro řidiče: Na cestu autem do Chorvatska si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Ochrání vás na cestách a nepřekvapí vás tak žádná nepříjemná událost. Pokud chcete ušetřit, využijte možnosti online kalkulačky cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Zdroj info: Autorský text, Mapy Google.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články