PRÁCE 🧰

Jak předejít selhání autobaterie v zimě

3. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení

Spolehlivost autobaterie během zimního období je velkým tématem. Téměř každý motorista se totiž už někdy musel potýkat s tím, že jeho vůz během tuhých mrazů nechtěl jednoduše naskočit. Jak tomu zabránit?

Jak prodloužit životnost autobaterie v zimním období

Autobaterie, respektive akumulátor, plní ve vozu klíčovou úlohu. Zajišťuje dostatek elektrické energie ke startu motoru. Pokud naskočí, přebírá odpovědnost alternátor a akumulátor se v takové chvíli dobíjí.

Zkušenosti z praxe ukazují, že životnost autobaterie se pohybuje mezi čtyřmi až šesti léty. Pokud se k ní řidiči nechovají tak, jak mají, mohou ji odepsat ještě mnohem dřív. Jestliže je ale jejich přístup správný a ohleduplný, může se tato životnost i o několik let prodloužit.

Záleží už na chování k autobaterii během léta

Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, jsou horké letní měsíce pro akumulátory častokrát náročnější než ty zimní. Vlivem horka se totiž baterie mají tendenci rychle vybíjet.

Se zvyšující se teplotou se zrychluje elektrochemická reakce uvnitř baterie, čímž se urychluje přirozený jev samovybíjení. Automobilové baterie vystavené horkým podmínkám proto vyžadují častější nabíjení, aby se zachovala jejich optimální účinnost.

I z toho důvodu výrobci kladou řidičům na srdce, aby během léta plnili několik základních pravidel, díky kterým rizika efektivně sníží.

  • Klimatizaci a užívání dalších energeticky náročných spotřebičů na kratších trasách používat s rozvahou.
  • Během slunečných dnů parkovat ve stínu.

Pokud budou řidiči plnit výše uvedená pravidla, zásadně stoupne pravděpodobnost, že během zimy proběhne vše tak, jak má.

Jak k autobaterii přistupovat během zimy

Klíčem k úspěchu je dostatečné nabití, a proto by každý řidič měl během zimy pravidelně měřit napětí autobaterie, a to ideálně u den, dva nebo alespoň několik hodin odstaveného vozidla.

K tomu vede spousta cest, jedna z nich je prostřednictvím speciálního testeru baterií, stačit ale může i multimetr. Platí, že optimální napětí autobaterie se nachází v rozmezí 12,6 až 12,8 V. Pokud je vámi naměřené napětí nižší, neotálejte s dobitím.

Ačkoliv start v chladném počasí je pro vůz více energeticky náročný než za tepla, pokud je autobaterie opravdu nabitá, neměl by se startem být větší problém. Výrobci se totiž snaží o to, aby autobaterie v poklidu vydržely i teplotu okolo -20°C.

Dobíjení jízdou jako cesta k prodloužení životnosti

Abyste se během zimy opravdu vyhnuly možným problémům, je potřeba baterii pravidelně dobíjet, a to zvlášť ve chvíli, kdy své auto užíváte jen na krátké cesty třeba po městě. Každá autobaterie by se nejen během zimy měla dobíjet alespoň jednou za měsíc.

Pokud během zimy budete váš vůz využívat přednostně na delší trasy, můžete životnost své autobaterie jednoduše prodloužit. Dobíjení jízdou je totiž něco, co akumulátoru skvěle prospívá.

Životnost autobaterie mohou motoristé jednoduše zvýšit i tím, že nebudou na krátkých trasách zbytečně používat vyhřívání sedaček a volantu. To je realizováno oporovým drátem s velmi vysokým odběrem, což baterii dává pořádně zabrat.

Čištění baterie

Poměrně efektivní cestou ke zvýšení životnosti autobaterie během zimy je i její pravidelné čištění, a to konkrétně kontaktů a zejména odstraňování možné bílé oxidace.

Pokud se ptáte, jak efektivního vyčištění docílit, skvěle se hodí směs jedlé sody a vody. Vhodným pomocníkem je i nekovový kartáček. Nejprve je ale potřeba baterii úplně odpojit a vysušit.

S prodloužením životnosti vám může pomoci i odborný servis. Ten totiž během vaší návštěvy může odhalit možné poruchy elektroinstalace, které rovněž ovlivňují životnost autobaterie.

Zdroj info: national.co.uk.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články