PRÁCE 🧰

Jak poznat stáří autobaterie

3. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

Víte, jak zjistit stáří autobaterie v autě a jaká je optimální doba její výměny? 

Jak poznat stáří autobaterie

Autobaterie může vydržet rok ale dokonce i 10 let. Její nefunkčnost ale poznáte prakticky ihned. Při výběru nového akumulátoru nezapomeňte, že nejdůležitějšími údaji jsou rozměry a přesný typ.

Kde najít stáří autobaterie

Číselný kód se může nacházet prakticky kdekoliv na akumulátoru. Každý výrobce baterií má svůj vlastní postup a informace o roku výroby může umístit kamkoliv na povrch akumulátoru. Informace o baterii můžete hledat na pólech baterie, na nalepeném štítku, nebo na vyraženém kódu na baterii. Někdy se na baterii ani informace o datu výroby nenacházejí a vám nezbude nic jiného, se spokojit s tím, že tuto informaci nezjistíte. V případě, že tuto informaci potřebujete nutně vědět, kontaktujte přímo výrobce daného akumulátoru a spolu k datu výroby snad dojdete.

To, že může být s akumulátorem něco v nepořádku nemusíte poznat podle jeho stáří, ale především podle častého vybíjení, i když auto stojí krátkou dobu (například pouze přes noc).

Jak poznat vybitou baterii v autě

Vybitou baterii můžete poznat podle pohasínajících světlometů, blikajících kontrolek na palubním počítači anebo podle toho, že když otočíte klíčkem, místo nastartování dojde ke cvakání. Jedná se o relé startéru - akumulátor v takovém případě nemá dostatek síly na to, aby roztočil celý motor.

Vybitou autobaterii jde dále poznat voltmetrem nebo hustoměrem. V případě, že se na voltmetru zobrazí hodnota, která je menší než 12 V, akumulátor nemá skoro žádný startovací výkon. Pokud hustoměr ukazuje hodnotu nižší než 1,24 g/cm3, je nejvyšší čas na dobití akumulátoru pomocí autonabíječky.

Vyrobeno – nikoliv používáno

Mnoho řidičů si myslí, že pokud je na baterii uvedeno datum výroby, znamená to, že od toho roku je baterie v provozu. Ne vždy tomu tak je. Mnoho výrobců baterie naskladní a než se vyprodají trvá to klidně i dalších pár měsíců. To akumulátoru ale nevadí, pokud nebyl ještě zapojen. Proto i pokud se na baterii nachází datum výroby, má to pouze informační charakter, na který byste ale neměli dávat velký apel.

Zdroj info: Autobaterie.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články