PRÁCE 🧰

Jakým způsobem se doplňuje AdBlue do auta

18. 9. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o AdBlue Jak vybrat AdBlue Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Každý majitel novějšího dieselového motoru musí čas od času doplnit močovinu. Jakým způsobem se ale do auta vpravuje?

Jak doplnit AdBlue močovinu do auta

Před doplněním je nutné zvolit, jestli půjdete jednodušší cestou, tedy ze stojanu u čerpací stanice a nebo si koupíte močovinu v kanystru a budete ji dále doplňovat dle nutné libosti. Obvykle na jedno doplnění vydrží močovina až 20 tisíc kilometrů, ale nebojte, jakmile začne ubývat pod zdravou hranici, ozve se příslušnou kontrolkou. Tu byste samozřejmě neměli ignorovat, pokud si nechcete zahrávat s vážným poškozením.

A proč vlastně AdBlue používat? Tak především kvůli tomu, že dochází k jejímu pravidelnému vstřikování do výfukového potrubí, čímž samozřejmě auto méně znečisťuje životní prostředí. Ekologové vám poděkují.

Obvykle je nádrž na močovinu oddělena od hlavní nádrže a její velikost závisí především na tom, jak velká je ta hlavní. A pokud nevíte, kdy přesně močovinu doplňovat, řiďte se prostě dle selského rozumu, vždy doplňte do maximální možné míry, jakmile se rozsvítí kontrolka. Na tom pak už nelze nic zkazit, pokud budete doplňovat v průběhu, nebudete si nikdy jistí, kolik kapaliny tam je a kolik jí tedy ředíte se starou.

Při tankování ze stojanu si raději desetkrát zkontroluje, zda tu pistoli opravdu dáváte do správné dírky - tedy pod modré víčko, hned vedle palivového hrdla. Starší automobily mohou mít přístup trošku komplikovanější a to tím, že se nálevka nachází v kufru a zde je třeba pak být obzvlášť opatrný a cestu k hrdlu si obložit ideálně papírem nebo starým ručníkem, abyste si nepotřísnili čalounění, bylo by to totiž naposled, co jste ho viděli nepoškozené. Pokud byste načerpali močovinu do palivové nádrže bylo by to velký špatný. A především by vás čekala opravdu nákladná oprava.

Jak doplnit AdBlue močovinu do auta

Při tankování dávejte pozor, kam stříkáte

Ono to nejde brát na tak lehkou váhu, protože močovina má hustotu asi jako trochu hustší voda, a tak snadno teče, ale i stříká. Navíc v minulém článku jsme se zmiňovali, že to není po čase zrovna vůně po fialkách. V té chvíli asi s vámi nikdo jet autem nebude chtít. Navíc ne každé oblečení vydrží nápor močoviny, která je v tomto případě vůči určitým povrchům velmi agresivní. Koženou bundu budete moci hodit přímo do koše a velký pozor byste si měli dávat i na lak na karoserii, který tahle kapalina snadno poleptá a rozežere.

Tomuto nešvaru se vyhnete, když budete mít štěstí a na čerpačce objevíte speciální pistoli, která je opatřena ochranou právě proti stékání a stříkání okolo. Bohužel ale najdou se ještě takové, které se používají pro nákladní dopravu a s těmi budete prostě trošku bojovat, pokud už nemáte svůj grif. A proto není nic jednoduššího, než si na internetu najít takové čerpací stanice, které prodávají AdBlue a disponují pistolemi pro osobní automobily.

Jde to i pomocí kanystru doma

Pokud nechcete hledat, kde najdete pistoli pro osobáky, můžete si snadno koupit ve specializovaných obchodech nebo objednat na internetu kanystr s AdBlue. V tomto případě je ale vhodné mít i náležitou trubičku nebo nálevku, kterou budete obsah dovnitř vpravovat. Jakmile kapalinu nalijete do nádržky, je nutné kanystr řádně zadělat a dát na stinné místo třeba v garáži. Kanystr by se měl udržovat při teplotě mínus 5 až 20 stupňů Celsia. Při nižších teplotách může totiž snadno zamrznout, a kdybyste nechali kanystr třeba na horké letním slunci, brzy z něj začne unikat čpavek. Nic voňavého.

Když se o to nechcete starat

Poslední variantou, jak můžete močovinu doplnit, je, obrátit se na váš autoservis. Ačkoli asi to nebude zrovna ten ekonomicky nejvýhodnější počin, na druhou stranu s tím nebudete mít žádné starosti.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články